Završni dogovori za kredit Regionalnog vodovoda sa EBRD

Delegacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj koju je predvodio prvi potpredsjednik Banke Jurgen Rigterink boravila je u posjeti Regionalnom vodovodu radi finalnih pregovora po pitanju odobrenja kredita za realizaciju Projekta proširenja regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja.

Ovo je šesta posjeta visokih zvaničnika Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj Regionalnom vodovodu u prethodnih godinu i predstavlja završnu misiju pred odobrenje kreditnog aranžmana namijenjenog za realizaciju razvojnih projekata koje je Regionalni vodovod koncipirao prateći razvojne potrebe Crnogorskog primorja.

Jurgen Rigterink, prvi potpredsjednik i rukovodilac Odjeljenja za rad sa klijentima je istakao da se tokom dvodnevne posjete Crnoj Gori sastao predsjednikom Milom Đukanovićem i sa premijerom Duškom Markovićem, kao i sa privrednim subjektima među kojima je i Regionalni vodovod. Razlog posjete Regionalnom vodovodu je odobrenje kredita EBRD-a u iznosu 26 miliona eura za razvojne projekte.

“Impresioniran rezultatima ostvarenim u prethodnih nekoliko godina, gospodin Rigterink je potvrdio da očekuje da će prva tranša kredita u iznosu od 10 miliona eura za spajanje opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem biti odobrena prije početka ljeta, nakon čega će biti odobrena druga tranša u iznosu od 16 miliona eura”, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Regionalni vodovod je najveći infrastrukturni projekat koji je realizovan u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti u saradnji između Vlade Crne Gore, Svjetske banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Uz tradicionalno dobru saradnju sa Regionalnim vodovodom, rezultati koji supostignuti u prethodnom periodu, a koji se ogledaju u unapređenju sveukupnih poslovnih performansi, opredijelilesu Evropsku banku za rekonstrukciju i razvoj da i dalje podržava viziju Regionalnog vodovoda. Na sastanku je još jednom potvrđena opravdanost postojanja slogana „Projekat koji je promijenio Crnu Goru“ koji se vezuje za ovaj značajan projekat.

Direktor Goran Jevrić je ukazao da je veoma zadovoljan rezultatima sastanka sa prvim potpredsjednikom Banke i njegovim saradnicima, i da ova podrška dolazi u pravom trenutku Regionalnom vodovodu, imajući u vidu poslovni izazov od 189 dana blokade računa zbog spora sa austrijskom kompanijom „Strabag“.

„Na sastanku je istaknuta odlična saradnja samultidisciplinarnim petnaestočlanim timom danskekompanije SWECO, konsultanta EBRD-a na izradi Due Dilligence studije, koji su izrazili pozitivno mišljenje po pitanju boniteta Regionalnog vodovoda, što omogućava ovoj kompaniji da na jedan održiv način implementira projekte iz svoje razvojne vizije. Za navedene projekte podršku je pružila Vlada Crne Gore obezbjeđenjem državnih garancija, a kao prioritet nameće se projekat spajanja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem.

Po riječima našeg partnera kreditna podrška za ovu fazu projekta će biti odobrena u drugom kvartalu ove godine, dok će za ostale komponente projekta, tj. izgradnju drugog cjevovoda za opštine Kotor, Tivat Herceg- Novi kojim će se postojeći kapacitet od 330 l/s povećati na 750, kao i izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione infrastrukture za naselje Dobra Voda na području opštine Bar, sredstva biti odobrena tokom naredne godine.

Ovo predstavlja potvrdu da ova ugledna finansijska institucija cijeni rezultate koje je Regionalni vodovod ostvario i prepoznaje našu kompaniju kao jednog od ključnih nosioca budućeg razvoja crnogorske privrede, te da će ovim impulsom u vidu kredita omogućiti Regionalnom vodovodu da se dodatno finansijski osnaži za predstojeći razvojni period“- istakao je Jevrić.

Komentari

avatar