Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Zarade zaposlenih u ŽICG biće uvećane za 20 do 30 odsto

''Uvećanje zarada u Željezničkoj infrastrukturi je nastavak kontinuiranih aktivnosti Miistarstva kapitalnih investicija na poboljšanju ukupnog stanja na željeznici'', kazali su iz MKI

Na sjednici koja je održana 06. aprila 2023. godine, Vlada Crne Gore dala je saglasnost na izmjene kolektivnog ugovora Željezničke infrastrukture Crne Gore.

“Predloženim izmjenama kolektivnog ugovora, zarade zaposlenih u ovoj firmi biće uvećane od 20 do 30 odsto, čime će se znatno poboljšati materijalni položaj zaposlenih, a takođe motivisaće se novi kandidati da se javljaju na oglase za zanimanja pretežno uske specijalnosti, odnosno radi se o zaposlenima koji brinu 24 časa dnevno o bezbjednosti željezničke infrastrukture i saobraćaja na javnoj mreži pruga Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Problem niskih zarada i odliva stručnog kadra iz ove firme Ministarstvo kapitalnih investicija je prepoznalo kao problem koji treba urgentno rješavati i kroz budžet za 2023. godinu stvoreni su uslovi za uvećanje zarada.

“Uvećanje zarada u Željezničkoj infrastrukturi je nastavak kontinuiranih aktivnosti Miistarstva kapitalnih investicija na poboljšanju ukupnog stanja na željeznici”, kazali su iz MKI.

Iz tog resora podsjećaju da je, u posljednja četiri mjeseca uvećan tekući budžet infrastrukture za više od 50 odsto, subvecije u prevozu putnika za 300.000 eura, da su opredijeljena značajna sredstva za sanaciju slabih tačaka na barskoj pruzi i da je obezbijeđen kredit od 11 miliona eura za nabavku mehanizacije za održavanje pruga i nabavku opreme za pomoćni voz.

“Za očekivati je da se narednom periodu usvoje izmijenjeni kolektivni ugovori preostala tri privredna društva iz željezničkog sektora, usklađena sa nedavno usvojenim Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a u cilju poboljšanja materijalnog statusa svih zaposlenih na željeznici”, ističu iz MKI.

Pored kontinuiranih napora ministarstva kapitalnih investicija da kroz budžetska sredstva u EU fondove stvori uslove za nastavak modernizacije i rekonstrukcije željezničkog sektora u svim segmentima, kako su istakli, veoma su važni i uslovi rada i zarade zaposlenih, kako bi se spriječio odliv stručnih kadrova i stvarala baza zaposlenih koji će svojim znanjem direktno uticati na unapređenje postojećeg poslovanja, kao i na budući razvoj ovog veoma važnog sektora za državu Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve