Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAPOŠLJAVANJE U SKIJALIŠTIMA CRNE GORE SE NASTAVLJA: U oktobru htjeli da otpuštaju radnike, sada primaju nove

Da kadar poput Ašanina i Vojinovićke ne bi imao šanse na tržištu rada, jasno je svima. Zato se i grčevito drže fotelja u upravnim odborima pa i po cijenu kršenja zakona. Usluga za uslugu, pa ovaj dvojac zapošljava, kako su mediji više puta pisali, i po partijskoj liniji i po rodbinskim vezama

Skandali sa radnim angažmani u Skijalištima Crne Gore ne prestaju. Tako ovo državno preduzeće koje ne povećava obim djelovanja zapošljava novu radnu snagu po raznim osnovama – na neodređeno, po ugovoru o djelu, programu stručnog osposobljavanja… Sve ovo je dovelo do toga da u Skijalištima sada radi 92 zaposlenih, a kako će preduzeće uspjeti da izmiri sve obaveze uz toliki broj radnika, pokazaće finansijski izvještaji. Nova zapošljavanja još više iznenađuju ako se zna da je u oktobru prošle godine, i to nakon rekordne sezone kojom su se hvalili, došlo do smanjenja zarada za stalno zaposlene od 10 odsto, a za one angažovane po ugovoru čak pola plate. To je bio, kako su rekli, jedini način da izbjegnu otpuštanje radnika.

“Odluka o umanjenju bruto vrijednosti koeficijenta i umanjenju startnog dijela zarade donosi se u cilju pospješenja likvidnosti Društva, kao i zbog činjenice da je Društvo u periodu od 1. januara do 31. avgusta 2022. godine ostvarilo negativan poslovni rezultat, sa jasnim trendovima ostvarenja lošijeg poslovnog rezultata u nastavku godine” navedeno je u obrazloženju o smanjenju zarada.

Portal Aktuelno je pisao o tome da se Skijališta Crne Gore nalaze na ivici bankrota, a da je sindikat nezadovoljan umanjenjem primanja. Biznis logika upravljačkog kadra međutim, nije bila racionalizacija troškova, naprotiv, došlo je do novih angažmana po raznim osnovama, od kojih su neke, kao što je ugovorni odnos sa Markom Vukaševićem, doskorašnjim  generalnim direktorom Direktorata za investicije u turizmu, vrlo upitan sa stanovišta Zakona o sprječavanju korupcije.

Zorica Vojinović: Dovodi svoje mlade kadrove?

Vukašević se smatra za kadar Zorice Vojinović, člana Upravnog odbora Skijališta, poznatoj po nizu loših odluka za poslovanje preduzeća, u korist sopstvene karijere i opstanka u fotelji. Uz pomoć svog kolege, nelegalnog člana Upravnog odbora Ivana Ašanina, nastavlja se politika urušavanja Skijališta čije osnivanje je bilo zamišljeno vrlo ambiciozno, kao preduzeće koje upravlja javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinskim centrom Komovi i Eco adventure park Komovi. Sada je jedino funkcionalno skijalište u Kolašinu. Izgradnja infrastrukture na ostalim kasni, a resursi kao što je šestosjed od osam miliona eura, čame godinama po skladištima, zahvaljući odlukama Ašanina i Vojinovićeve. Stručna javnost je predlagala da se šestosjed stavi u funkciju odmah, kako bi Skijalište Kolašin, kao jedino koje radi u okviru Skijališta Crne Gore, dobio još 20 kilometara staza, a povezivanjem gondolom sa Jelovicom, jos toliko što bi ukupno bilo 85 kilometara staza. Taj projekat nije uspio zahvaljujući u prvom redu Ašaninu i Vojinovićevoj, pa je sada jedan šestosjed smješten u tri grada- dio je u Mojkovcu, dio u Bijelom Polju a dio u Kolašinu.

I sam Ašanin nezakonito zauzima funkciju u Upravnom odboru Skijališta, jer je ujedno i potpredsjednik Opštine Mojkovac, što je funkcija koju je zauzeo političkim slalomom kroz razne partije, od DPS-a do URA. Ašanin koji se često hvali da je pasionirani skijač, očigledno je vještiji u spustu u državne fotelje, pa tako zauzima mjesto u Upravnom odboru iako je podnio ostavku, ali ga Vlada ne smjenjuje. I naravno, uredno prima nadoknadu, u preduzeću koje je svojim upravljanjem doveo do ivice bankrota.

Ivan Ašanin: Stručnjak opšte prakse i profesionalni partijski uhljeb

Da kadar poput Ašanina i Vojinovićke ne bi imao šanse na tržištu rada, jasno je svima. Zato se i grčevito drže fotelja u upravnim odborima pa i po cijenu kršenja zakona. Usluga za uslugu, pa ovaj dvojac zapošljava, kako su mediji više puta pisali, i po partijskoj liniji i po rodbinskim vezama. Od njihovog dolaska, po tvrdnjama zaposlenih u Skijalištima, vlada nepotizam koji, uz loše poslovne odluke, preduzeće, kako se pokazalo, vodi u propast.

“Stručnjak sa Kranjske gore” i sagovornik Bojana Križaja, što su najveće reference Ašanina za uhljebljenje u Upravnom odboru Skijališta, i njegova koleginica Vojinovićeva, kadar Krivokapićeve pa onda i Abazovićeve Vlade, određene odluke donose i mimo znanja resornog Ministarstva za ekonomski razvoj. Zbog toga je projekat Ministarstva-jedinstveni ski pas na Skijalištu Kolašin, donijet ne zahvaljujući njima, nego uprkos naporima ovog dvojca da se i ove godine to ne desi.

Da nije bilo izdašnih dotiranja iz Vlade, to bi se već i desilo. Više puta je država kroz razne kanale davala novac Skijalištima, uz osnivački kapital od preko 100 000 eura. U oktobru 2021. godine Vlada izdvojila 1,5 miliona eura za finansiranje izgradnje, održavanja i valorizacije sportske infrastrukture na području Bjelasice i Komova.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
aktuelan
23.01.2023-19:00 19:00

nemojte davati na vaznosti ovom Asaninu koji je obican preletac