Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zapošljavaju za stalno partijske aktiviste i dijele stambene kredite

CEDIS je, inače, u bilansima koje je dostavio Upravi prihoda i carina dvije sedmice nakon isteka zakonskog roka i time probudio sumnju da „pegla brojke“, naveo da je u prošloj godini ostvario 9,84 miliona eura gubitka. Kompanija, koja ima svojevrsni monopol na tržištu, je godinu prije dolaska novog menadžmenta završila sa 769.525 eura dobiti.

Menadžment Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), kojeg čine kadrovi DF i Demokrata, intenzivno radi na pripremi novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim bi se stalno zaposlilo nekoliko stotina novih radnika koji su posao dobili preko partijskog zapošljavanja, saznaje Pobjeda.

– U pitanju je 350 ljudi koji su zaposleni na određeno vrijeme preko agencije i na ugovore o djelu, a koji bi po novom pravilniku bili zaposleni za stalno – tvrde izvori Pobjede iz CEDIS-a.

Izvršni direktor CEDIS-a Vladimir Čađenović je kadar Demokrata i predsjednik Odbora Glavnog grada te partije, a na čelu Odbora direktora je kadar DF-a Rajko Radošević.

SMJENE i KREDITI

Pobjeda je ekskluzivno objavila, pozivajući se na izvore iz samog vrha Vlade, da se priprema smjena svih kadrova DF-a i Demokrata na čelnim pozicijama u državnim elektroenergetskim kompanijama EPCG i CEDIS-u uključujući i Radoševića i Čađenovića.

Premijer Dritan Abazović i resorni ministri trenutno očekuju prijedloge za novi bord direktora kojeg predlaže Vlada i novog izvršnog direktora kojeg bira Odbor direktora.

– Plan je da to bude vrlo brzo, vjerovatno na nekoj od narednih sjednica Vlade – kaže drugi izvor Pobjede.

Izvori Pobjede tvrde i da se upravo zbog najavljenih smjena grozničavo mijenja i pravilnik o rješavanju stambenih pitanja jer postojeći menadžment ne zadovoljava uslove da po sadašnjem pravilniku dobije stambeni kredit. ,,Prilagođavaju se uslovi kako bi menadžment mogao da dobije stambeni kredit. Masovno se zapošljavaju partijski aktivisti DF-a i Demokrata među kojima je i sin potpredsjednice Demokrata“, tvrde izvori Pobjede iz CEDIS-a.

Tu nije kraj, kako tvrde izvori iz CEDIS-a, masovnim zloupotrebama jer se pripremaju i pomoći za bivše zaposlene.

– U godini najgoreg finansijskog poslovanja pripremaju se pomoći od 20.000 do 30.000 eura porodicama bivših zaposlenih radi rješavanja njihovog stambenog pitanja. Firma propada, stalo se sa brojilima, fokus je na zapošljavanju i dijeljenju kredita – tvrde izvori Pobjede.

LOŠI BILANSI

CEDIS je, inače, u bilansima koje je dostavio Upravi prihoda i carina dvije sedmice nakon isteka zakonskog roka i time probudio sumnju da „pegla brojke“, naveo da je u prošloj godini ostvario 9,84 miliona eura gubitka.

Kompanija, koja ima svojevrsni monopol na tržištu, je godinu prije dolaska novog menadžmenta završila sa 769.525 eura dobiti.

Krivokapićeva vlada usvojila je 1. aprila odluku da prošlogodišnji gubitak CEDIS-a pokrije iz dobiti EPCG, na način što će im retroaktivno umanjiti plaćene fakture za deset miliona eura. Zbog te odluke i stanja u CEDIS-u SDP je inicirala kontrolno saslušanje izvršnih direktora Elektroprivrede i CEDIS-a.

Novo rukovodstvo CEDIS-a, predvođeno funkcionerom Demokrata Vladimirom Čađenovićem, prošle godine je, prema podacima iz bilansa, zaposlilo za stalno 68 novih radnika. U kompaniji je u prosjeku radilo 1.428 zaposlenih, dok ih je u 2020. bilo 1.360. Ovaj podatak ide u prilog tvrdnjama o partijskom zapošljavanju u CEDIS-u koje je sprovelo novo rukovodstvo.

Neto troškovi zarada, naknada i ličnih rashoda zaposlenih bili su 16,77 miliona eura i uvećani su 1,6 miliona. Iz njih proizilazi da je prosječna neto zarada zaposlenih u CEDIS-u prošle godine bila 980 eura. Za službena putovanja zaposlenih kompanija je potrošila 1,37 miliona eura, 216.256 eura više nego godinu ranije.

CEDIS je u prošloj godini od prodaje struje prihodovao 102,6 miliona eura, što je rast od devet miliona. Smanjeni su ostali prihodi iz poslovanja za 3,2 miliona.

Iz CEDIS-a su više puta saopštavali da je prošlogodišnji gubitak rezultat poremećaja na tržištu i rasta cijene električne energije koju su morali da kupuju kako bi pokrili komercijalne gubitke. Čađenović je nedavno kazao da menadžment ima uticaj na ostvareni gubitak koliko i neko van CEDIS-a.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve