Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zaposleni u Vojnoj bolnici Meljine nastavljaju proteste do rješavanja statusa

Od 11 do 12 sati ispred bolničke kapije okupili su se zaposleni koji su u tom trenutku mogli da izostanu sa svog radnog mjesta, a predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak ponovo je ukazala na ozbiljnost situacije i ponovila zahtjeve upućene Vladi i državi Crnoj Gori

Ispred kapije Vojne bolnice Meljine danas je održan treći protestni skup zaposlenih, kojim se nastavlja borba za rješavanje statusa ove ustanove kao i egzistencija 157 zaposlenih.

Od 11 do 12 sati ispred bolničke kapije okupili su se zaposleni koji su u tom trenutku mogli da izostanu sa svog radnog mjesta, a predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak ponovo je ukazala na ozbiljnost situacije i ponovila zahtjeve upućene Vladi i državi Crnoj Gori.

Zahtjevi Vladi i državi

“Od njih tražimo da riješe status i da nas preuzme država i da uđemo u javno zdravstvo. Danas ćemo dodati još jedan zahtjev uz ovaj koji već više godina govorimo, upravo sa ovog mjesta već treći put. Tražimo od Vlade da nam omogući redovna primanja i ne želimo da u praksu pređe da nemamo platu kao što je počelo. Bolnica Meljine nije primila platu dva mjeseca, ranije tri-četiri, to više ne želimo. Želimo za naš radni angažman da dobijamo ono što zaslužujemo. Građanska peticija je počela prije nekoliko dana i građani su pokazali volju da peticijom očuvaju ovu bolnicu. Bolnica je potrebna ovom gradu i grad je potreban ovoj bolnici. Mi u našoj bolnici imamo dokaze koliko smo potrebni ovom gradu, kroz naš rad, kroz naše knjige, protokole, a i grad je sa svojim prošlogodišnjim istupanjima penzionera i građana takođe pokazao da smo mi potrebni njima. Znači sa ovog skupa poručujemo Vladi, poručujemo državi da ukoliko su počeli da rješavaju nas problem da on bude sto prije riješen a ukoliko nije da počnu da ga rješavaju”, poručila je Drobnjak.

Ona je najavila da će danas kontaktirati Ministarstvo unutrašnjih poslova sa zahtjevom za odobrenje većeg protesta van kruga bolnice. Ukoliko do toga dođe, ona poziva građane da se priključe.

Račun odblokiran, protesti se nastavljaju

Fond zdravstva uplatio sva sredstva po osnovu ispostavljenih računa Bolnice Meljine za pružene zdravstvene usluge, no to kako kaže Drobnjak za njih nije rješenje.

“Račun je odblokiran, jutros su svima na račun legle dvije plate ali davanje plate danas nije rješavanje statusa Bolnice Meljine, i zato će se u narednih sedam dana”, kako je istakla, “svakodnevno organizovati protesti a već danas uslijediće i sastanak na kome će se dogovoriti kojim ministarstvima će se dalje obraćati”.

“Pisaćemo kao i uvijek. Da li ćemo dobiti odgovore, obavjestićemo vas”, rekla je Drobnjak, te naglasila da će se zaposleni pridružiti svakom protestnom skupu koji naprave i sami građani kao što su to činili svaki put do sada.

Po njenim riječima, bolnica trenutno ima 157 radnika bez sezonske radne snage i uspješno su prevazišli veoma težak period od dva mjeseca u kome je bolnički račun bio u blokadi a radnici bez primanja.

“Neki spoljni saradnici su otkazali, ali ne nabavka lijekova, kiseonika i slično već radnici vešeraja i slično”, rekla ona.

Zaposleni napuštaju bolnicu

Do danas Bolnicu Meljine je napustilo oko 20-25 odsto zaposlenih, kazala je za CdM predsjednica Sindikata te istakla da su uspjeli da nadomjeste svakog odlazećeg radnika novom radnom snagom.

“Kapaciteti su popunjeni, imamo jako puno pacijenata. Laboratorija radi, imamo potrebne reagense za naše ležeće pacijente. Barokomora trenutno ne radi, ali se nadamo da će početi normalno da funkcioniše već sljedeće sedmice”, istakla je.

Jedan od učesnika protesta, inžinjer Zoran Vujičić koji radi u u Barokomori za CdM je kaže da je stanje u bolnici Meljine krajnje nesigurno, da je status bolnice neriješen i da se nadaju da će ih preuzeti Fond zdravstva.

“Dobili smo zaostatke plata ali radni staž za protekle tri godine nije uplaćen, a četvrta ide. Nezadovoljstvo ljudi je veliko i kadar napušta bolnicu i ako se nešto uskoro ne riješi, sami sebe ćemo zatvoriti”, rekao je Vujičić i dodaje da ne zna šta će biti sa medicinskim i tehničkim osobljem, srednjim kadrom, a posebno zaposlenima koji su opterećeni kreditima.

Ako bolnica nije potrebna, neka prave hotele

Vujičić podsjeća i građane Herceg Novog da im je neophodna njihova podrška kako bi svi zajedno sačuvali bolnicu.

“Evo mi sada izlazimo na mirne proteste ulice, ovo je samo opomena, upozorenje svima. Ako građani misle da bolnica treba da se zatvori neka je zatvore ali svi koji su bili ovdje ili imali nekog svoga ko je koristio zdravstvene usluge dobro znaju da su ovdje spaseni mnogi životi. Samo da napomenem da mi jedini u Crnoj Gori u barokomori radimo gasne gangrene i tzv. “Ronilački udes.” Koliko je to važno znaju svi ronioci i svi koji se razumiju u struku. Ako se ugroženom roniocu hitno ne izvrši dekompresija, on umire. U organizmu ostaje zarobljen azot u vidu mjehurića a jedini način da se riješi tog azota je tretman barokomore za koji je u zavisnosti od količine azota koji je u organizmu nekada potrebno četiri-pet sati. U našoj barokomori spaseno je više ronilaca kako naših tako i inostranih a nekada ako se stigne kasno ishodi su tragični”, tvrdi on.

Vujičić napominje da Barokomora zadnjih desetak dana nije radila zbog nedostatka kiseonika ali da će sutra stići naručeni kiseonik te da će od ponedjeljka biti zbrinuto 16 pacijenata koji čekaju na neophodan tretman. Uz barokomoru je kaže u blokadi bila i laboratorija, za korisnike zdravstvenog fonda ali da je usluga prema Domu zdravlja Herceg Novi ponovo obnovljena.

“Herceg Novi mora da sačuva bolnicu u Meljinama”, kaže Vujičić, ” jer je neophodna prije svega građanima. Znamo da neko ko je imao infarkt ne može živ da stigne do Kamenara a kamoli do kotorske bolnice”, a potom ogorčeno dodaje,”ali ako građani i nadležni u ovoj državi misle da životi nisu važni i da bolnica nije potrebna neka je zatvore pa neka prave hotele”.

Protestu su se pridružili i predstavnici Opštine,  potpredsjednik Miloš Konjević, potpredsjednica Skupštine opštine, Dragana Stanišić, kao i predstavnik radnika i predsjednik NVO Udruženje radnika Vektra Boka AD Herceg Novi, Đorđe Rajak.

Oni su po riječima Đorđa Rajaka, došli su podrže zaposlene u bolnici Meljine.

“Došli smo da podržimo i moralno i da damo punu podršku zaposlenima, pošto nas je ista ekipa satanizovala i dovela do ovoga stanja, nepoštujući zakone i ustavne odredbe ove države”, rekao je Rajak ne želeći da imenuje “ekipu” koja je rukovodila i “Bokom” i bolnicom  a koja će  se kako je rekao, sama prepoznati.

U julu prošle godine  kolektiv ove zdravstvene ustanove organizovao je prvi štrajk zbog nekoliko neisplaćenih zarada te s zahtjevom  da Bolnica Meljine uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore, a nakon  inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, Vlada Crne Gore  2015. godine je  pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom, koja je vlasnik Bolnice a koja nije ispunila obaveze predviđene ugovorom.

 

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve