Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zaplijenjena bespravno posječena stabla u Rožajama

Saopšteno iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima

U okviru intenziviranih kontrola, u sklopu sprovođenja mjera za sprječavanje bespravnih aktivnosti, službenici PJ Rožaje otkrili su bespravnu sječu u GJ „Županica“, u odjeljenju 39, kao i lagere na kojima su se nalazili bespravno posječeni drvni sortimenti, koji su uspješno zaplijenjeni.

“Dana 05. marta 2023. godine, u ranim jutarnjim časovima od strane reonskog lugara otkrivena je bespravna sječa 13 čamovih stabala u količini od 23,58 m³, u području koje se nalazi uz samu granicu sa opštinom Petnjica”, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Nakon toga, kako su naveli, u naredna dva dana, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima PJ Rožaje detaljno su obišli cijelu teritoriju GJ „Županica“, kao i susjedne opštine Petnjica, prateći tragove guma, vuče i transporta, koje su pronašli na terenu.

“Evidentno je da je posječena građa izvučena uz pomoć džipova i to u kasnim noćnim satima, obzirom da se nalazila u blizini kamionskog puta, što se moglo vidjeti i na mjestu gdje je izvršen utovar građe. Detaljna pretraga terena i praćenje tragova rezultiralo je time da, u toku jučerašnjeg dana, reonski lugar je pronašao u mjestu zvanom „Stupe – Trpezi“, u opštini Petnjica, dva lagera sa bespravno posječenim drvnim sortimentima, koji su rastovareni na državnom zemljištu, a na kojima je bilo ukupno 28 trupaca”, kazali su u saopštenju.

Odmah po pronalasku ova dva lagera, ističu, reonski lugar je pozvao policiju za asistenciju, kao i šumarskog inspektora, koji su po prijemu poziva odmah izašli na lice mjesta. Bespravno posječeni drvni sortimenti su uspješno zaplijenjeni i čuvaju ih policijski službenici, do transportovanja u rasadnik Uprave za gazdovanje šumama i lovištima „Županica“.

“Službenici Uprave su podnijeli krivične prijave na više NN lica, o čemu je obavješteno i ODT u Rožajama i kompletan predmet proslijeđen njima na dalje postupanje. U toku današnjeg dana na lice mjesta će izaći i krimitehničar, koji će detaljno pretražiti mjesto kako bi se lakše utvrdio počinilac ovog krivičnog djela. Očekujemo da će na osnovu prikupljenih dokaza sa terena, nadležne institucije brzo utvrditi počinioca krivičnog djela i istog procesuirati i sankcionisati u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, nastavlja sa intenzivnim kontrolama po svim područnim jedinicama, a uz saradnju i jaku podršku drugih naldežnih institucija, očekujemo da ćemo u narednom periodu sve neodgovorne pojedince sankcionisati na zakonski propisan način i spriječiti ih da ponavljaju ova krivična djela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve