Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

ZAOBILAZNICA U KOLAŠINU PRIORITET: Tunel kroz Bjelasicu i autoput povećali potrebu za infrastrukturnim povezivanjem

Puštanjem u rad prve dionice auto-puta, pokazalo se da je zaobilaznica neophodna gradu, jer bi se njenom izgradnjom rasteretio saobraćaj u gradskom jezgru, koji trenutno ne može prihvatiti veliki broj automobila i autobusa sa auto-puta prema Bjelasici i ski-centrima

Zaobilaznica u Kolašinu, koja bi trebalo da poveže auto-put sa skijalištem na Bjelasici, najvažniji infrastrukturni projekat u gradu, još uvijek je na čekanju jer nijesu usvojene Izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana koje je Opština Kolašin inicirala još sredinom 2019. godine.

Puštanjem u rad prve dionice auto-puta, pokazalo se da je zaobilaznica neophodna gradu, jer bi se njenom izgradnjom rasteretio saobraćaj u gradskom jezgru, koji trenutno ne može prihvatiti veliki broj automobila i autobusa sa auto-puta prema Bjelasici i ski-centrima. Osim toga, završetak tunela ispod Bjelasice i puta Kolašin – Berane i očekivano veliki broj automobila iz pravca Berana kroz taj tunel ispod Bjelasice prema auto-putu i Primorju, sve to zahtijeva izgradnju zaobilaznice kako se ne bi opteretile gradske saobraćajnice kroz Kolašin.

Trasa zaobilaznice prema prvom nacrtu trebalo je da  počinje u naselju Vladoš i prelazi preko brda na kojem je tvđava Barutana, zatim uzvišenjima iznad naselja Gornji Pažanj, sve do Željezničke stanice. Od Željezničke stanice nastavlja iznad i  uporedo sa prugom, duž naselja Drpe. Završava se do željezničkog mosta na rijeci Svinjači, neposredno prije restorana Savardak.

Izmjene i dopune Prostorno-urbanističkog plana, međutim, još nijesu usvojene. Odmah po raspisivanju Javne rasprave, upalila se i medijska mašinerija čuvenih reketaša.

Reketaši rušili plansku dokumentaciju a sada kukaju za njom

Odavno je poznato da mafijaškim medijima u Crnoj Gori smeta svaki razvojni projekat od kojeg oni nemaju direktne koristi, pa su se predložene izmjene odmah našle na udaru njihovih novinara koji su, na žalost, i sami iz Kolašina.

Upravo su kolašinski dopisnici podrivali usvajanje ovog dokumenta tekstovima o tome kako zaobilaznica Kolašinu nije potrebna i “nije kolašinski  saobraćajni infrastrukturni prioritet”.

Iako zvuči nevjerovatno da se pojedinci u Kolašinu javno protive izgradnji saobraćajne infrastrukture koja je preduslov svakog razvoja, posebno one koja podržava turističke resurse,  njihovi napori su urodili plodom pa Kolašin na usvajanje ovog dokumenta i dalje čeka.  Sada, par godina nakon medijskih ataka na planska dokumenta, ti isti novinari “kukaju” za njima. Na sreću, više niko u Crnoj Gori ne vjeruje u dobru namjeru kolašinskih dopisnika, ali nažalost, uz njihovu svesrdnu “pomoć” veliki projekti koji bi riješili brojne izazove u saobraćajnoj infrastrukturi Kolašina, kao što je zaobilaznica prema ski centrima, čime bi se rasteretilo gradsko jezgro, još uvijek su na  čekanju.

Ako se donosioci odluka ne otrgnu od pogubnog uticaja reketaških medija, saobraćajni izazovi u zimskoj i ljetnoj sezoni u Kolašinu biće sve veći. A reketaški mediji neće prestati da ih napadaju sve dok im se to isplati.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve