Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Zaključen Granski kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala

GKU su potpisali predsjednik UPCG Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Nenad Terzić

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala, zaključili su danas Granski kolektivni ugovor (GKU) za građevinarstvo i industriju građevinskog materijal koji je usaglašen novim Zakonom o radu. Danom stupanja ovog GKU prestaje da važi prethodni (GKU iz 2012. godine).

GKU su potpisali predsjednik UPCG Predrag Mitrović i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Nenad Terzić.

Potpisnici su istakli da se odredbe ovog kolektivnog ugovora neposredno primjenjuju na zaposlene i poslodavce koji u Crnoj Gori obavljaju djelatnost građevinarstva i industrije građevinskog materijala.

Takođe, objašnjeno je da se pojedine odredbe ovog GKU mogu razraditi kolektivnim ugovorom kod poslodavca, opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu.

Kako je na sastanku objašnjeno, učesnici u postupku usaglašavanja ovog GKU naročito su potencirali da usaglašena rješenja dodatno potvrđuju dobro stanje između poslodavaca i zaposlenih u oblasti građevinarstva i industrije građevinskog materijala, te ih kao takve ne treba dovoditi u pitanje.

Takođe je istaknuto da se ostavlja prostor da pojedina rješenja iz ovog GKU mogu biti bliže razrađena kolektivnim ugovorima kod poslodavca, opštim aktima poslodavca, te ugovorima o radu, ne dovodeći time u pitanje validnost rješenja utvrđenih ovim GKU.

“U vanrednim okolnostima izazvanim COVID-19 krizom nije bilo cjelishodno insistirati na pojedinim rješenjima koja bi, izvan onog što je naloženo Zakonom o radu, mogla sadržajno obogatiti važeći GKU. Primjena odnosnog GKU je bila uspješna, čemu kao garant treba da posluži postignuti stepen međusobne harmonije, u odnosima poslodavca i zaposlenih u materiji koja je predtmet ovog GKU”, navode.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve