Srijeda, 14 Aprila, 2021
Rubrika:

Zajedničko djelovanje državnih institucija i privrede u cilju unaprjeđenja poslovnog ambijenta

Pored toga, Savjet se upoznao sa Informacijom o osnivanju radne grupe za izradu analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad. U radnim grupama aktivno će učestvovati predstavnici svih udruženja privrede koji su članovi Savjeta i time doprinijeti da se pozicija privrede bolje razumije od strane javnog sektora

Prva sjednica Savjeta za konkurentnost u novom sazivu, a 11. od osnivanja Savjeta, održana je danas. Sjednicom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, saopšteno je iz  Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz ministarstva ističu da savjet predstavlja najefikasniju platformu za javno-privatni dijalog, sa ciljem da svojim djelovanjem doprinese većoj konkurentnosti ekonomije i bržem privrednom rastu zemlje.

“Savjet je vrlo važna platforma za unapređenje i promociju dijaloga između javnog i privatnog sektora, i njen cilj je da koordinira svim poslovima koji se tiču jako važne reformske agende za unapređenje konkurentnosti privrede, a na benefit cjelokupnog društva“ kazao je Milatović i dodao da je radi efikasnosti kroz reformu smanjen broj članova i po prvi put uključena i udruženja žena preduzetnika čime je ojačan rad Savjeta.

On je na sjednici podijelio svoj stav i mišljenje da je česta pojava da se nakon svih sprovedenih zakonskih procedura usvoji zakon, poput Zakona o privrednim društvima, koji nakon određenog perioda podliježe kritici i teži daljem unaprjeđenju.

“Mi zaista moramo da prestanemo sa donošenjem zakona pa odmah nakon toga da počnemo iznova priču o unapređenju zakona koje smo donijeli, dajte da pametnije donosimo zakone, da ne ulazimo u ovo vrzino kolo u kojem smo već poslednjih 30 godina“, kazao je Milatović i istakao da je potrebno iskoristiti ovu platformu kako bismo svi zajedno kreirali što bolja zakonska rješenja na korist privrede i cjelokupnog društva.

Glavna tema sjednice odnosila se na sivu ekonomiju, odnosno njeno suzbijanje, a materijale su dostavili predstavnici i privatnog i javnog sektora.

“Na osnovu dostavljenih materijala, i ovom prilikom potvrđeno je da je suzbijanje sive ekonomije jedna od tema koja zahtijeva odlučnost i zajedničko djelovanje privrede i državnih institucija. Pored toga, na sjednici je konstatovano da je potrebno posebno se fokusirati na subjekte koji posluju na tržištu, a nisu registrovani”, ističu u saopštenju.

Procjena sive ekonomije, navode,  je da ona prestavlja značajan procenat BDP-a, što govori o tome koliko je fiskalni potencijal koji se nalazi u predvođenju poslovanja iz sive zone u legalne tokove.

“Usvojen je Poslovnik o radu, Plan rada Savjeta za 2021. godinu i formirano 8 radnih grupa koje će djelovati u okviru Savjeta, a baviće se temama koje su prepoznate kao prioritetne za oblast unapređenja poslovnog ambijenta i inevesticione klime u Crnoj Gori. To su radne grupe za: turizam, reformu procesa registracije privrednih subjekata i status CRPS-a, pripremu Predloga zakona o registru nameta, razvoj malih i srednjih preduzeća, Nacionalno partnerstvo za cjeloživotno preduzetničko učenje, ekonomsko osnaživanje žena, mjere za eliminisanje barijera za razvoj elektronskih servisa u privatnom sektoru i promociju zelene ekonomije”, naglašavaju u saopštenju.

„Vrlo smo zadovoljni što se čak 47 predstavnika udruženja nalazi u ovim radnim tijelima i na taj način vjerujemo da će dijalog i komunikacija biti efikasni a doprinos udruženja veći u cilju razvoja ovih tema“ navela je šefica Sekretarijata, Marija Šuković.

Pored toga, Savjet se upoznao sa Informacijom o osnivanju radne grupe za izradu analize svih fiskaliteta i parafiskaliteta na rad. U radnim grupama aktivno će učestvovati predstavnici svih udruženja privrede koji su članovi Savjeta i time doprinijeti da se pozicija privrede bolje razumije od strane javnog sektora.

“Kao važan dio dijaloga i prikupljanja konkretnih inputa za unapređenje poslovnog ambijenta, Savjet je razmatrao dokumenta koja pripremaju udruženja: Izvještaj o poslovnom ambijentu za 2019-2020 godinu, Američke privredne komore u Crnoj Gori, Prezentaciju rezultata istraživanja Bijela knjiga: Investiciona klima u Crnoj Gori, 2020. godina, Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori i dokument Odgovor na krizu Covid-19: izazovi, potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća, Unije poslodavaca Crne Gore. Na Savjetu je usvojen i Akcioni plan za unapređenje pozicije Crne Gore na Doing Business listi”, dodaju iz Ministarstva.

Dodaju da je  Savjet  informisan o statusu i planiranim aktivnostima vezanim za izradu Strategije digitalne transformacije, realizaciji Paketa mjera podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine, Registru podsticajnih mjera za investicije za 2020. godinu i Strategiji za razvoj ženskog preduzetništva 2021-2024.

“Sekretarijat Savjeta za konkurentnost održava kontinuiranu komunikaciju sa predstavnicima privrednih udruženja kako bi omogućili konstruktivan javno-privatni dijalog i time doprinijeli stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta.”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Potrebna pomoć za nastavak liječenja Dragutina Dubljevića

Potrebna je pomoć za nastavak liječenja Dragutina Dubljevića u Austriji. U objavi na društvenim mrežama piše da je potrebno prikupiti još 23 hiljade eura. Dragutin Dubljević,...

Ustati pa reći Milo Đukanović!

Za Antenu M piše: Dragan Bursać  Sprski svet mrzi, baš mrzi Đukanovića, ne zato što nije demokratičan ili što je autarh i ostale ublehe, nego...

Ministarstvo pripremilo izmjene Krivičnog zakonika, strože kazne za krivična djela počinjena prema djeci

Na inicijativu Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore od 12. aprila 2021. godine, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava bez odlaganja je pristupilo izradi Predloga...

Grbić: Ovo su najljepši trenuci moje karijere

Strast koju on nosi kada se grb Budućnosti nađe na njegovom srcu, morali bi da imaju svi dječaci od prvog trenutka kada navuku plavobijeli...

Srbija: Sveštenik SPC uhapšen zbog polnog uznemiravanja djevojčice

Sveštenik jednog sela u svilajnačkoj opštini uhapšen je zbog polnog uznemiravanja 14-godišnje djevojčice, javljaju beogradski mediji. Kako navode, svešteniku je određen pritvor do 30 dana. Sumnja...

Najčitanije

Povezano

Savjet za konkurentnost podržao inicijativu za formiranje digitalne koalicije

Savjet za konkurentnost razmotrio je na danas više dokumenata iz oblasti digitalizacije i snažno podržao Inicijativu privrednih udruženja za formiranje koordinacionog i savjetodavnog tijela...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve