Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Zajedničkim naporima do snažnije kreditne podrške privredi

Sagovornici su se usaglasili da su predanim radom Vlade Crne Gore stvoreni bolji uslovi za funkcionisanje privrede, u prvom redu mikro, malih i srednjih preduzeća, te da su unaprjeđenje ekonomske politike i podsticanje ubrzanog privrednog razvoja Crne Gore, prioriteti od značaja za Vladu Crne Gore

Ministri ekonomskog razvoja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jakov Milatović i Aleksandar Stijović, sa Državnim sekretarima Ministarstva ekonomskog razvoja Milenom Lipovinom-Božović i Ministarstva finansija i socijalnog staranja Brankom Krvavcem, posjetili su Investiciono Razvojni fond Crne Gore, gdje su sa predsjednikom Odbora direktora Velizarom Kaluđerovićem i izvršnom direktoricom Irenom Radović, razgovarali o saradnji sa međunarodnim kreditnim institucijama, aktuelnim projektima sa posebnim akcentom na finansiranje opština na sjeveru, kao i podršci projektima zelene ekonomije.

Nakon kratke prezentacije dosadašnjih rezultata poslovanja, predstavnici Vlade su se detaljnije upoznali sa planiranim aktivnostima IRF-a, kao i mjerama za njihovo sprovođenje.

Sagovornici su se usaglasili da su predanim radom Vlade Crne Gore stvoreni bolji uslovi za funkcionisanje privrede, u prvom redu mikro, malih i srednjih preduzeća, te da su unaprjeđenje ekonomske politike i podsticanje ubrzanog privrednog razvoja Crne Gore, prioriteti od značaja za Vladu Crne Gore.

“Na toj liniji su istakli i značaj uspješne turističke sezone koja je kreirala povoljniju makroekonomsku situaciju, što je rezultiralo smanjenjem potrebe za reprogramiranjem postojećih kredita i dodatnom podrškom likvidnosti, a otvorilo prostor za investicije”, navodi se u saopštenju.

Od velikog značaja je kako su kazali i aranžman sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB) u iznosu od 30 miliona eura, čije se zaključenje očekuje do kraja godine, a koji se odnosi na poboljšanje uslova života u opštinama sa indeksom razvijenosti ispod državnog prosjeka.

Fond će, u saradnji sa Vladom, u 17 opština identifikovati projekte koji ispunjavaju uslove za finansiranje i iste podržati putem kreditnih aranžmana pod povoljnijim uslovima.

Dogovoreno je da se po ovom pitanju djeluje sinhronizovano, zajednički obilaze opštine i tako identifikuju lokalne samouprave čiji projekti bi bili kandidovani za kreditiranje posredstvom Fonda.

Predstavnici Vlade i IRF-a najavili su nove aranžmane sa nekoliko međunarodnih institucija kako bi se obezbijedila dodatna podrška privredi.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnosti da se, na bazi sredstava dodijeljenih od strane međunarodnih kreditora, podrži Program ekonomskog oporavka, a dogovoreno je i da se inicira proces apiliciranja za sredstva koje bi, pod povoljnim uslovima, državi odobrila Svjetska banka.

“Zaključeno je da će Vlada i IRF zajedničkim naporima još snažnije podržati mikro, mala i srednja preduzeća, finansiranje infrastrukturnih projekata, projekte zaštite životne sredine i podstaći finansiranje drugih projekata od lokalnog, regionalnog i državnog značaja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve