Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Zajednički rješavati probleme u željezničkom sektoru

Perković je najprije predstavila prisutnima aktivnosti koje je MKI poslednjih devet mjeseci od početka mandata realizovalo, a koje imaju za cilj da podrže poslovanje ovih privrednih društava i time posredno poboljšaju uslove za rad zaposlenih

Državna sekretarka za oblast željezničkog saobraćaja Dajana Perković sa saradnicima održala je danas na predlog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića sastanak sa predstavnicima sindikata četiri privredna društva Željezničke infrastrukture, Željezničkog prevoza, Održavanja voznih i željezničkih sredstava i Montecarga, i tom prilikom naglasila da je današnji sastanak prilika da se iz ugla sindikalnih organizacija sagledaju problemi i izazovi sa kojima se suočava ne mali broj zaposlenih u kompletnom željezničkom sistemu.

Perković je najprije predstavila prisutnima aktivnosti koje je MKI poslednjih devet mjeseci od početka mandata realizovalo, a koje imaju za cilj da podrže poslovanje ovih privrednih društava i time posredno poboljšaju uslove za rad zaposlenih.

“U tom smislu istakla je značajno uvećanje sredstava koja su ove godine opredijeljena za željeznički sistem, podsjetila na niz koraka koje je MKI za kratko vrijeme preduzelo kako bi uz kontinuiranu saradnju sa ostalim relevantnim institucijama, pronašlo adekvatna rješenja za urgentna pitanja”, navodi se u saopštenju.

Kako je Perković pojasnila, krajnje je vrijeme da se ovom zaista važnom segmentu u oblasti saobraćaja pristupi sa posebnom pažnjom, s tim u vezi MKI je prethodnih sedmica u saradnji sa Delegacijom Evropske unije obezbijedilo konsultansku podršku.

“Cilj projektnog zadataka ogleda se u sveobuhvatnoj analizi trenutnog stanja ovih kompanija, sa predlogom modela budućeg poslovanja sa principom održivosti i trajnog rješavanja situacije”, ističe se.

Naglasila je takođe da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama intenzivno i svakodnevno radimo na koncipiranju projekata i aranžmana koji će biti namijenjeni daljoj modernizaciji željezničke infrastrukture.

“Zajednički je zaključak da postoji niz nagomilanih problema, koji se ne mogu riješiti u kratkom vremenskom roku, ali i koja zahtijevaju sistematična i održiva rješenja”, navodi se u saopštenju.

Kako su predstavnici sindikata istakli, razumiju namjere resornog ministarstva da se nađe trajno i održivo rješenje za buduće poslovanje ovih kompanija, ali smatraju da je sve manje vremena i da se o problemima zaposlenih mora voditi računa.

Sagovornici su razgovarali o kolektivnim ugovorima, odlivu stručnog kadra naročito građevinskih i elektro inžinjera, uz osvrt na mnoge probleme koji godinama opterećuju ove kompanije.

Na kraju sastanka dogovoreno je intenziviranje saradnje i komunikacije između sindikalnih organizacija i resornog ministarstva, koje će u svakom slučaju biti podrška, kako menadžmentu da poboljša poslovanje tako i zaposlenima u poboljšanju njihovog statusa i uslova rada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve