Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zajednica opština traži sazivanje sjednice Skupštine po hitnom postupku: Obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija

Ozbiljnost situacije i težina problema u koje opštine mogu da budu dovedene, kako ističu, ujedinila je sve opštine u Crnoj Gori

Povodom rasprave u Skupštini Crne Gore o Predlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu i predlozima zakona iz Programa „Evropa sad“, čije donošenje će imati izuzetno negativan uticaj na prihode svih opština, Zajednica opština se obratila predsjedniku Skupštine Crne Gore da, zbog ozbiljnosti problema i urgentnosti njegovog rješavanja, sazove sjednicu Skupštine po hitnom postupku radi donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samopuprave kojim bi se opštinama obezbijedila nadoknada izgubljenih prihoda zbog sprovođenja Programa „Evropa sad“.

“U zahtjevu za sazivanje sjednice takođe se naglašava da ustupanje poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 100 odsto opštinama Sjevernog regiona, na žalost, ne može ni blizu da nadoknadi izgubljene prihode, pa je neophodno da Skupština Crne Gore kroz amandmansko djelovanje na Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu opredijeli dodatna sredstva na poziciji „tekuća budžetska rezerva“ za namjenu mjesečni transferi opštinama na ime nadoknade za manje ostvarene prihode”, navode iz Zajednice opština.

Ozbiljnost situacije i težina problema u koje opštine mogu da budu dovedene, kako ističu, ujedinila je sve opštine u Crnoj Gori.

“Predstavnici Zajednice opština su u pregovorima sa Ministarstvom finansija učinili sve da se postigne dogovor koji će obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija. Nažalost, povlačenjem Predloga zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave iz skupštinske procedure od strane Vlade onemogućeno je sprovođenje postignutog dogovora, a što je Ministar finansija i potvrdio u raspravi po ovom pitanju pred matičnim Odborom”, navode u saopštenju.

Po mišljenju Zajednice opština, usvajanje mjera iz Programa „Evropa sad“, bez donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i amandmanskog djelovanja na Predlog Zakona o budžetu, kojim bi se, dodaju, nadoknadili umanjeni prihodi opštinama proizvelo bi nesagledive štetne posljedice po lokalne samouprave i onemogućilo ostvarivanje javnog interesa i prava na lokalnu samoupravu.

“Ovakvim postupanjem grubo se krši Zakon o lokalnoj samoupravi, Evropska povelja o lokalnoj samoupravi i Preporuka Savjeta Evrope (2005) br. 21 koja glasi „Generalno, kada više vlasti donose odluke kojima smanjuju poresku osnovicu lokalnih vlasti, treba obezbijediti nadoknadu“, o čemu će Zajednica opština obavijestiti Evropsku komisiju, Savjet Evrope i rezidentne diplomatske predstavnike zemalja članica EU.
Zajednica opština očekuje od Predsjednika Skupštine i poslanika, kao odgovornih predstavnika građana, da će shvatiti težinu i ozbiljnost problema u koje mogu da se nađu opštine i da će donijeti zakonska rješenja koja će obezbijediti održivost lokalnih javnih finansija i vršenje poslova od javnog interesa iz nadležnosti opština”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve