Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Zadržati radnike i spremiti se za EU tržište

Ministarstvo rada je u martu usvojilo akcioni plan koji predviđa jačanje adminstrativnih i institucionalnih kapaciteta, što je preporuka iz Izvještaja Evropske komisije

Crna Gora ima ograničen napredak u Poglavlju 2 – Sloboda kretanja radnika. Ministarstvo rada je u martu usvojilo akcioni plan koji predviđa jačanje adminstrativnih i institucionalnih kapaciteta, što je preporuka iz Izvještaja Evropske komisije.

rtcg.me
“To su Zakon o strancima, Zakon o radu i imamo ograničen napredak u ovoj oblasti i preporuke se odnose na uspostavljanje administrativnih kapaciteta”, kaže Ljiljana Simović iz Ministarstva rada.

Za pristup crnogorskog Zavoda za zapošljavanje evropskoj mreži zavoda potrebno je tri miliona eura za obuku kadra i odgovarajući softver, ističu u Ministartsvu rada.

U ZZZCG navode da će pristup EURES-u i izrada portala omogućiti građanima uvid u slobodna radna mjesta u državama članicama EU, Norveškoj, Islandu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

“Godišnje se na EURES-u objavi preko dva miliona slobodnih radnih mjesta, a nama su potrebne obuke kadra i građana”, poručuje Gordana Vukčević iz ZZZCG.

Iskustva država regiona govore da je, članstvom u EU, određeni broj građana posao našao u drugim državama.

“Hrvatska ima veliki deficit radne snage, jer je ogroman broj mladih ljudi napustio državu i sada Hrvatska panično traži tu radnu snagu u regionu”, navodi Srđan Keković, iz Unije slobodnih sindikata.

“Iz Poljske je otišlo dva miliona radnika i potisali su ugovor sa Ukrajinom o uvozu radne snage”, navodi Simović.

Iz Unije ističu da je neophodno obezbijediti uslove da visokoškolovani kadar ostane u Crnoj Gori, a radnicima koji ne mogu da se zaposle omogućiti sticanje znanja i vještina potrebnih za tržiste rada u EU.

“Kreativnu radnu snagu treba zadržati kroz razne stimulativne mjere, veću platu, rješavnje stambenog pitanja”, poručuje Keković.

Unija slobodnih sindikata će na jesen organizovati i Konfernciju, gdje će govoriti o prednostima i nedostacima otvaranja evropskog tržišta rada za naše građane.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve