Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

ZADOVOLJNI SEZONOM Đe je snijega, tu je i turista

''Visoku posjećenost prate, više nego zadovoljavajući, prihodi. Nijesmo u mogućnosti da organizujemo razne zabavne događaje koje smo imali u planu, ali to nije uticalo na posjećenost koja se realizuje uz primjenu svih epidemioloških mjera. Od početka sezone prodato je 7.700 ski-pasova dok je u istom periodu prošle sezone prodato 3.103 što jasno govori o povećanju broja gostiju'', kazao je Milošević

Turistički radnici su uglavnom zadovoljni tokom turističke sezone. Kako kažu, snijeg je pao baš kada je trebalo i nadaju se da će sezona trajati i do polovine marta. Podaci Nacionalne turističke organizacije pokazuju da je u petak u Crnoj Gori boravilo nešto oko 8.000 turista što je 22 odsto više nego u isto vrijeme prošle godine. Najviše turista boravi u Budvi i Kolašinu.

Nagli skok broja zaraženih kovidom-19 neposredno pred novogodišnje praznike i mjere koje su usvojile nadležne institucije su imali negativan uticaj, prije svega na ugostitelje. Ipak, u datim okolnostima, posjeta nije izostala. Smještajni kapaciteti su nešto bolje popunjeni u Kolašinu nego na Žabljaku, a gosti su pretežno domaći i iz regiona. U Kolašinu je tradicionalno dosta i Albanaca.

Podaci

Prema podacima nadležnih organa, do sada je u ski-centrima na Žabljaku i Kolašinu prodato 2,5 puta više ski-pasova nego u istom periodu prošle godine.

Kako je Pobjedi kazao predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović svi zimski centri su otvoreni prije Nove godine, a zahvaljujući sniježnom pokrivaču, i ove godine se tražilo mjesto više tokom praznika.

Kolašin 1450

– Naravno, da je epidemiološka situacija bila povoljnija i mjere bi bile blaže, što bi svakako donijelo značajno veće prihode ugostiteljima koji su i dalje pogođeni zbog toka epidemije. Ipak, nadamo se da će se situacija stabilizovati u narednom periodu, te da ćemo u drugom dijelu zimske sezone moći da normalizujemo poslovanje – kazao je Jovović.

,,Minus osam“ stepeni na Bjelasici, nema vjetra, staze kao piste na oba skijališta. Nema zamjerke, staze i infrastrkutura za primjer u regionu.

Turističku, odnosno skijašku izjavu potpisuje Janko Nicović, Kolašinac koji je više od pola vijeka u Beogradu, profesorskim životom i radom, ali i neko ko „izvozi“ najviše godišnjih spuštanja na Ski-centru Kolašin 1450 i Ski-centru Kolašin 1600. Prati prave meteo dane i vozi bez prestanka iako je počeo osmu deceniju.

Kolašinska turistička zima 2022. godine, za razlliku od nekih prethodnih – ima dovoljno snijega. Uočio je to mladi i ambiciozni Luka Šuković, vlasnik turističke agencije Nort Tour Montenegro.

– Sezona je počela kako treba jer smo imali konačno pravi snijeg u decembru, onako kako je bilo prije 15-ak godina. Dovoljne količine snijega su uvod u pravu turističku sezonu koja će izvjesno biti bolja od prošle. Organizujemo zimske raftinge, safarije, vožnju motornim sankama, četvorotočkašima, kompletan ski-servis. Najviše je gostiju iz Albanije i Crne Gore – kazao je Šuković Pobjedi.

Đuro Milošević

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević zadovoljan je kako je počela sezona na Ski-centru Kolašin 1600. I pored ograničenja koja donose epidemiološke mjere i koja se prije svega odnose na goste iz inostranstva, ostvaruju se odlični turistički rezultati.

– Visoku posjećenost prate, više nego zadovoljavajući, prihodi. Nijesmo u mogućnosti da organizujemo razne zabavne događaje koje smo imali u planu, ali to nije uticalo na posjećenost koja se realizuje uz primjenu svih epidemioloških mjera. Od početka sezone prodato je 7.700 ski-pasova dok je u istom periodu prošle sezone prodato 3.103 što jasno govori o povećanju broja gostiju – kazao je Milošević za Pobjedu.

On ističe da je najviše gostiju iz Crne Gore i regiona uz goste iz Albanije, Ukrajine i Rusije. Uz standardnu ponudu, sezona je dočekana sa pokretnom stazom za početnike koja je izazvala veliko interesovanje.

Milošević je najavio da su u toku testiranja žičare K-7 nakon čega će biti puštena u rad.

– Na taj način će se objediniti staze Ski-centra Kolašin 1450 i Ski-centra Kolašin 1600 i skijaši će imati na raspolaganju 45 kilometara skijaških staza – istakao je Milošević.

Kvalitetne staze

I u Ski-centru Kolašin 1450 su zadovoljni dosadašnjim dijelom zimske turističke sezone. Direktorica ovog centra Milica Šćepanović za Pobjedu potvrđuje da je najstarije kolašinsko skijalište ponudilo kvalitetne staze i imalo dosta gostiju.

Milica Šćepanović

– Zadovoljni smo brojem gostiju, posjetom i utiscima koje nam gosti saopštavaju. Imamo uspješniju polovinu januara nego što smo imali prošle godine. Dominantno su domaći gosti kao i gosti iz regiona.Vjerujemo da će se ovakav trend sezone nastaviti. Do sada su nam u funkciji bili šestosjed Viline vode, ski-lift Jezerine i bejbi lift – objasnila je Šćepanović.

Zadovoljstvo dosadašnjim dijelom zimske turističke sezone izrazio je i Aleksandar Vlahović, direktor lokalne turističke organizacije.

– Prava je zimska atmosfera u gradu i na planini. Ono što je najvažnije da oba skijališta imaju dovoljno snijega tako da je osnovna potreba turističke zime ispunjena. Najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Crne Gore i Albanije, a tu su i gosti iz regiona i iz Rusije. Popunjenost u hotelima tokom ovoga vikenda je blizu 100 posto, a odlično su popunjeni i ostali kapaciteti. Ako se nastave povoljni meteo uslovi, očekujemo uspješnu sezonu sve do polovine marta. Svi turistički učinci i ponude, podrazumijevaju poštovanje svih epidemioloških mjera – poručio je Vlahović.

Direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Krgović-Šarović kaže za Pobjedu da su više nego zadovoljni posjetom naročito za praznike, dok već od 15. janaura opada broj gostiju.

– Za praznike je bilo odlično. Hotelski smještaj je bio 90 odsto popunjen, uglavnom smo zadovoljni. Od 5. do 15. januara bilo je oko 50 odsto popunjenosti kapaciteta, a već od 15. januara je slabiji buking, ali to nam za sada ne govori ništa – kazala je Krgović-Šarović.

Ona ističe da su epidemiološke mjere pred praznike poremetile posjetu jer je bilo dosta otkazivanja gostiju iz Srbije.

– Nama su glavni gosti u zimskom periodu domaći a poslije toga iz Srbija. I sada od 15. janaura to je prilično loše, ali imamo situaciju da niko ne rezerviše unaprijed, bukvalno pred sami dolazak na dva dana prave se rezervacije – objašnjava Krgović-Šarović.

Takođe naglašava da inspekcije svakodnevno kontrolišu ugostiteljske objekte, i da se u svim lokalima pridržavaju mjera. U odnosu na prošlu godinu, koja se za Žabljak smatra rekordnom, ova sezona još nije dostigla domet ali je, po njenim riječima, negdje na 80 odsto.

Pojačani vikendi

– Vidjećemo do kraja. Uglavnom vikendi su “pojačani”. Skijališta su prepuna. Imamo dosta gostiju na jedan dan posebno Nikšićana i Podgoričina – kaže Krgović-Šarović koja smatra dobrom odlukom da se raspust produži čime će i posjeta zimskim centrima biti ,,pojačana“.

Do sada su, kako je kazala, imali i nešto gostiju iz Hrvatske, Bosne i Albanije. Naglašava i da će hoteli raditi cijele sezone i da imaju primamljive cijene.

– Već za 24 eura možete noćiti sa doručkom u hotelu sa četiri zvjezdice, a i cijene na skijalištima su takođe povoljne. Žabljak ove godine ima i hodanje na krpljama, zatim zimsko jahanje konja… – kaže direktorica TO Žabljak dodajući da je posjeta NP Durmitor takođe dobra jer svi gosti uglavnom iskoriste da se prošetaju do Crnog jezera.

Izvršni direktor Turističkog centra Durmitor Marinko Purić tvrdi da je skoro duplo više prodato ski-pasova na skijalištu Savin kuk nego prošle godine.

– Do 10. januara prodato je 2.676 ski-pasova i to je duplo više nego prošle godine, što je pokazatelj odlične sezone. Staze su besprekorne, organizacija je na nivou pa su posjetioci zadovoljni. Veoma smo zadovoljni posjetom. Jeste da je počela malo ranije nego obično ali su i vremenski uslovi dozvoljavali da se krene sa zimskom sezonom. Novogodišnji i božićni praznici su tradicionalno bili udarni na skijalištu – kazao je Purić.

Snijega, kaže, ima dovoljno za skijanje i to oko 40 cm na početku staze a pri kraju staze gore i do metra.

– Gosti su većinom domaći i iz regiona. Ima i nešto malo Rusa – kaže Purić i dodaje da će produženje raspusta povećati uspješnost sezone.

– Tih sedam dana će uticati. Nadamo se i da će posjeta biti dobra i u februaru jer najavljuju neko dobro vrijeme što se tiče padavina i snijega – poručio je na kraju Purić.

Vučje: Popunjenost 70 odsto

Na Vučju imaju problem sa nedovoljno sniježnog pokrivača, ali kaže da su i pored toga zadovoljni. Direktorica Ski-centra Vučje Anđa Vukčević kaže da su imali solidnu popunjenost za praznike i da su svi kapaciteti su bili popunjeni.

– Jeste da je bilo nedostataka u smislu što nije bilo dovoljno snijega, pa nijesu u funkciji bili ski-liftovi. To nas nije omelo da imamo dovoljan broj posjetilaca. Što se tiče narednih dana i tokom februara zavisimo dosta od snijega. Trenutno nemamo snijega sem za početnike da uče prve ,,korake“ na snijegu. Žičara i ski-liftovi nijesu u funkciji – kazala je Vukčević.

Zasigurno je da će se od 19. do 20. februara održati zimski maraton koji se već drugu godinu organizuje na Vučju.

Vikendi su, bez obzira što nema dovoljno snijega, uvijek posjećeni.

– Trenutno imamo jednu malu školicu djece, koja svoje prve početke na skijama upravo ovdje uče. Trenutna popunjenost je na nekih 70 odsto od ukupnih smještajnih kapaciteta. Imamo skoro čitavu popunjenost do kraja mjeseca, ali imamo dosta otkazivanja jer nam se najavljeni gosti razbolijevaju od korone – kaže Vukčević.

Imali su goste iz Češke, Rusije, Turske, BIH, Hrvatske, Srbije i naravno domaće goste, obično sa Primorja i iz Podgorice.

– Ponašamo se u skladu sa aktuelnim mjerama, kontrolišemo potvrde i dosta nam to otežava jer veliki broj posjetilaca moramo da vratimo jer ne ispunjavaju kriterijume – navodi Vukčević.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve