Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Zadarsko tužilaštvo za Aktuelno: Formiraćemo predmet ako dobijemo više podataka o prodaji trajekta ”Prizna”

Obavještavamo vas da će ovo državno odvjetništvo, ukoliko u tom pravcu dobije molbu za međunarodnu pravnu pomoć od crnogorskih pravosudnih tijela preduzeti sve potrebne izvide i radnje radi utvrđenja činjenica vezanih uz navodnu nezakonitost navedene kupoprodaje, kazali su iz Zadarskog državnog odvjetništva. Crnogrska državna kompanija Morsko dobro nedavno je bez tendera kupila trajekt Prizna za oko 569.000 eura, a to plovilo je staro čak 53 godine.

Zadarsko državno odvjetništvo spremno je da ispita i sarađuje u vezi eventualne provjere kupovine trajekta ”Prizna” od kompanije ABM tours. Crnogorska državna kompanija Morsko dobro nedavno je bez tendera kupila trajekt za 569.000 eura, a to plovilo je staro čak 53 godine. I pored mnogih nepredviđenih okolnosti trajekt koji je preimenovan u ”30. avgust” po želji kandidata velikosrpskog političkog korpusa Andrije Mandića, počeo je juče da saobraća na liniji Kamenari- Lepetane.

Ukoliko dobijemo nešto više podataka oko navedene kupoprodaje trajekta ˝Prizna˝ od bilo koga, državno odvjetništvo ima zakonsku mogućnost formirati kazneni predmet i samostalno ili putem redarstvene vlasti preduzeti izvidne radnje radi utvrđenja da li postoje osnove sumnje da bi određene osobe počinile kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti”, saopštila je Marijana Stipić, portparolka  Županijskog državnog odvjetništva u Zadru za portal AKTUELNO.

Ona je saopštila da su spremni na saradnju sa crnogorskim pravosudnim tijelima.

Obavještavamo vas da će ovo državno odvjetništvo, ukoliko u tom pravcu dobije molbu za međunarodnu pravnu pomoć od crnogorskih pravosudnih tijela preduzeti sve potrebne izvide i radnje radi utvrđenja činjenica vezanih uz navodnu nezakonitost navedene kupoprodaje”, kazala  je Stipić.

Hrvatski mediji ismijavaju posao

Crnogorski mediji još od kada je krenula sva priča oko trajektne linije Lepetane – Kamenari iznose brojne sporne detalje cijelog posla. Sada su problem uočili i hrvatski specijalizovani mediji. Tako je portal morski.hr prije nekoliko dana objavio tekst pod naslovom “Crnogorci kupili Priznu, pa tek onda shvatili da moraju u rekonstrukciju pristaništa” u kojem ismijavaju posao jer tek nakon što je kupljen trajekt shvatilo se da bi trebalo korigovati pristanište.

Tekst navodi sve problematične detalje, kao što su veće rampe i potencijalno rušenje dijela obale.

Kompanija Morsko dobro trajekt Prizna je platila 569.000 eura, a cijeli posao je obavljen bez tendera, uz saglasnost Vlade Crne Gore, što je sa nivoa transparetnosti problematično, a uvodi u sumnju cijelu trgovinu. Koruptivnim poslovima se smatraju oni kada dođe do dilova između “javnih” vlasti i “privatnih” osoba.

Jadrolinija je krajem avgusta prošle godine prodala trajekt Prizna, koji je preimenovan u ”30. avgust” za 252.000 eura privatnoj kompaniji ABM Tours iz Neviđana. Nekadašnji Jadrolinijin trajekt Prizna, koji je Morsko dobro kupilo u Hrvatskoj, dužine 65 metara, izgrađen je 1970. u Švedskoj. Jadrolinija ga je kupila 1991. godine. Trenutno na liniji Kamenari – Lepetane prometuje samo jedan trajekt Vasilije, koji prevozi samo male automobile u terminu od 6 do 22 sata.

Sporne karakteristike

Kada je Prizna uplovila u Bokokotorski zaliv, došlo je do mnogih velikih problema. Postojeće širine trajektnog usjeka na obali su 7,5 metara, a širina rampe trajekta Prizna bila je osam metara, tako da rampa uopšte nije mogla ući u postojeći usjek, pisao je tada lokalni portal Boka News.

Druga sporna stavka bila je dužina trajektnog uzgona od morske linije do horizontalnog poravnanja sa magistralom, koja je 4,6 ili 4,7 metara, koliko su dužine rampe trajekata Pomorskog saobraćaja koji do sad saobraćaju na navedenoj liniji, dok je na ovom trajektu rampa duga 7,5 metara.

Treća sporna stavka koja se javila bila je visina trajekta od morske do palubne linije koja iznosi nepunih 80 centimetara, dok je ta visina kod trajekata Pomorskog saobraćaja od 1,8 do 1,9 metara na kamenarskoj strani, gdje brodovi pristaju pramcem, a na lepetanskoj strani, gdje pristaju krmom, visina je 1,2 metra. Ipak bivša ”Prizna”, sada ”30. avgust” juče je počela sa radom.

Crnogorska Vlada je odobrila poduzeću Morsko dobro da ove godine nabavi do šest trajekata koji će održavati liniju od Kamenara do Lepetana.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve