Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Žabljak: Održana konferencija o razvoju ruralnog turizma za planinske destinacije

Projekat se većim dijelom finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Partneri na projektu su Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo

O potencijalima za razvoj turizma na selu, kroz projekat “Ruralni turizam za planinske destinacije”, razgovarano je danas na regionalnoj konferenciji koja je održana na Žabljaku.

Projekat se većim dijelom finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Partneri na projektu su Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Aktivnosti se realizuju u sjeverno-zapadnom dijelu Crne Gore (sa centralnim dijelom durmitorske oblasti) i u oblasti sarajevskog kantona (Bjelašnica i Igman).Ciljevi su povećanje značaja ruralnog turizma kao važnog dijela turističke ponude, diverzifikacija turističke ponude u projektnoj oblasti sa snažnim akcentom na uključivanje kulturnih sadržaja i avanturističke ponude, povećanje broja turista kao i transfer znanja i različitih iskustava među državama, navedeno je u agendi konferencije.

Skup je pozdravio predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i izrazio zadovoljstvo intenzivnim razvojem ruralnog i etno turizma, kako bi se ta privredna grana umrežena sa poljoprivredom uvećala na najbolji način.

“Stanovnici Žabljaka, iz godine u godinu, sve više poljoprivredu vide kao razvojnu granu, Kroz IPARD projekat postoje linaje za koje je pokazano veliko interesovanje ali zbog komplikovanih procedura mnogi nijesu mogli dobiti dostupna sredstva. U toku su konsultacije sa resornim ministarstvima u cilju prevazilaženja tih barijera. Žabljak ima ogroman potencial za razvoj ruralnog turizma, što je prepoznalo i stanovništvo, ali adekvatna realizacija tek predstoji. Potrebno je još više intenzivirati proizvodnju i plasman domaće hrane i za to im moramo pružiti šansu i posvetiti dužnu pažnju”, kazao je Vukićević.

Maja Kovačević iz ministarstva ekonomskog razvoja i turizma podsjetila je da je ove godine usvojena nova strategija razvoja turizma kojom je ruralni turizam prepoznat kao jedan od potencijala razvoja turizma u budućem periodu.

“U skladu sa potražnjom, u okolnostima aktuelne pandemije, ruralni turizam postaje globalnog karaktera. Naša seoska domaćinstva prepoznaju takve trendove. 2019. godine bilo je oko 60 registrovanih domaćinstava a danas oko 220 što znači da su u domaćinstvima prepoznati potencijali sa kojima raspolažu i šansa da uvećaju svoje prihode. Ministarstvo propisuje podsticajne mjere za ovaj vid turizma i njegovo unapređenje”, kazala je Maja Kovačević i istakla da je potrebno više komunikacije, i da je bilo administrativnih problema koje je ministarstvo riješilo pa se ide u pozitivnom pravcu.

Predsjednik Udruženja za turizam na selu, Vučko Pešić iz Tomaševa kaže sa je seuoski turizam u Crno Gori u povoju.

“2018. godine osnovali smo udruženje kako bi zajednički ostvarivali svoja prava. Bilo je mnogo problema u registraciji, koliziji zakona i nestručnog kadra u institucijama. Zakon treba praviti prema stanju na terenu a ne da se prepisuje. Problematična je i poreska politika. Stavljeni smo u isti paket sa privatnim smještajem u budvanskim apartmanima a raspolažemo sa po nekoliko ležaja u domaćinstvima. Veliki nam je problema fiskalizacija. Sve to, uz golemu administraciju, dovelo je da naš seljak odustaje”, kaže Vučko Pešić predsjednik udruženja u koje je učlanjeno oko 120 seoskih domaćina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve