Ministar finansija Darko Radunović je danas sa predstavnicima njemačke razvojne banke KfW potpisao Ugovor o kreditu za Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza III, u vrijednosti od 45 miliona eura, dok je ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisala Ugovor o grantu za isti program u visini od 4,8 miliona eura.

foto gov.me

Ugovore su u ime njemačke razvojne banke KfW potpisali Pablo Obrador, direktor KfW za energetski sektor za Jugoistočnu Evropu i Tursku i Željko Uljarević, šef kancelarije KfW u Podgorici.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovao zamjenik ambasadora Njemačke u Crnoj Gori Cristoph Breunig.

“Danas smo imali zadovoljstvo da sa ministrom finansija i njemačkom razvojnom bankom potpišemo Ugovor o kreditu i Ugovor o grantu a vezano za treću fazu Projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori. Radi se o 45 miliona eura kredita po veoma povoljnim uslovima: 15 godina ročnosti, od čega pet godina grejs perioda uz fiksnu kamatnu stopu od 1,06 odsto. Posebno smo zahvalni na donaciji od skoro pet miliona eura koju je KfW obezbijedio kroz instrument WBIF (Western Balkan Investment Framework) tj. Evropske unije”, saopštila je nakon potpisivanja ministarka ekonomije Sekulić.

Ona je istakla da je ovo treća faza i da je kroz prve dvije u prethodnih desetak godina uspjeli rekonstruisano 33 objekta u oblasti prosvjete i socijalne zaštite.

“Činjenica je da smo u tim objektima ostvarili uštede i do 60% potrošnje i u velikoj mjeri smo podigli komfor za rad i boravak”, rekla je Sekulić.

“Zahvaljujem se ministrima na današnjem potpisivanju ugovora. Ovo je za nas i za vas velika prilika jer mi, naravno, imamo u cijelom regionu veliki portfolio u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, prva je bila Crna Gora. Na Crnoj Gori smo stekli prva velika iskustva, dosta toga zajednički naučili, i vi i mi u implementaciji tako da se radujemo daljim izazovima i daljoj realizaciji ovog programa. Što se KfW-a tiče, mi ćemo i dalje ostati vaš vjerni partner i zahvaljujem se i želim vam mnogo uspjeha”, saopštio je direktor KfW za energetski sektor za JE i Tursku, Pablo Obrador.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve