Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Za revitalizaciju HE „Perućica“ tri miliona eura

Ugovor o relalizaciji projekta potpisali su izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić i predstavnik izvođača radova, prvorangiranog konzorcijuma u postupku javnog nadmetanja, izvršni direktor “SEVER-NIKCOM-KONČAR GIM” Mile Todorović

U naredne dvije godine biće revitalizovano šest generatora u HE „Perućica“, što će u znatnoj mjeri povećati pogonsku spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu te produžiti vijek trajanja naše najstarije velike hidroelektrane koja je u sistemu još od 1961, saopšteno je iz EPCG.

Ugovor o relalizaciji projekta potpisali su izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić i predstavnik izvođača radova, prvorangiranog konzorcijuma u postupku javnog nadmetanja, izvršni direktor “SEVER-NIKCOM-KONČAR GIM” Mile Todorović.

Radovi, vrijedni oko tri miliona eura uglavnom će se izvoditi u periodima planskog zastoja Hidroelektrane zbog redovnog remonta. Rok za završetak posla je kraj 2021, objasnili su u saopštenju.

Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić naglasio je da je ovo početak velikih investicija u HE „Perućica“ te da se tokom jula očekuje potpisivanje kreditnog aranžmana za realizaciju projekta sa Njemačkom razvojnom bankom-KfW vrijednog 33 miliona eura.

Paralelno sa realizacijom rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica biće realizovana i zamjena transformatora a dio sredstava iz kredita je predviđen za izradu dokumentacije za novi osmi agregat a vrijednost tog projekta je 23 miliona eura.

”Revitalizacija agregata podrazumijeva demontažne i montažne radove, usluge mjerenja, kontrole i ispitivanja na generatorima, sanacione radove i usluge u hidroelektrani, kao i izradu i reparaciju djelova generatora u fabrici izvođača radova te isporuku i ugradnju opreme”-navedeno je u saopštenju.

Podsjetimo, generator G4 uspješno je revitalizovan prošle godine.

”Sada nastavljamo realizaciju započetih kapitalnih investicionih pojekata, modernizaciju i rekonstrukciju postojecih objekata, u vrijednosti preko 170 miliona eura, ali i stvaranje uslova za igradnju novih izvora energije”-zaključili su iz EPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve