Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Za Privrednu komoru značajno što je dio ATA sistema

''Predsjednica Drakić je istakla da je za Privrednu komoru naročito značajno to što je dio ATA sistema, i da je upravo zahvaljujući dugogodišnjoj istoriji i iskustvu u oblasti arbitraže koja postoji u Međunarodnoj privrednoj komori uspostavljen i Arbitražni sud Privredne komore Crne Gore, kao nezavisna institucija, koji se umnogome oslanja na njihove već dobro ustaljene prakse''

Predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić sastala se u Parizu sa generalnim sekretarom Međunarodne privredne komore (ICC) Džonom Dentonom, u okviru dvodnevne posjete Francuskoj. Ovo je bio prvi susret dvije institucije na najvišem nivou od pristupanja Privredne komore Svjetskom forumu privrednih komora (WCF) 2009. godine.

Tokom razgovora, Drakić je predstavila djelokrug rada i aktivnosti krovne asocijacije crnogorske privrede, te ukazala na probleme sa kojima se suočava crnogorska ekonomija.

“U osvrtu na saradnju između institucija, predsjednica Drakić je istakla da je za Privrednu komoru naročito značajno to što je dio ATA sistema, i da je upravo zahvaljujući dugogodišnjoj istoriji i iskustvu u oblasti arbitraže koja postoji u Međunarodnoj privrednoj komori uspostavljen i Arbitražni sud Privredne komore Crne Gore, kao nezavisna institucija, koji se umnogome oslanja na njihove već dobro ustaljene prakse”, saopšteno je iz PKCG.

Denton je iskazao posebno zadovoljstvo i čast na prilici da razmijene informacije i iskustva, ali i istraže mogućnosti bolje i tješnje saradnje između dvije institucije, naročito u dijelu uspostavljanja lokalne kancelarije ICC-ja u Crnoj Gori.

“Predstavljajući strukturu i način funkcionisanja Međunarodne privredne komore, Denton je ukazao na posebno interesovanje ove institucije na podregione i područje Zapadnog Balkana, pogotovo na obezbjeđivanje dobrih ekonomskih politika”, navodi se u saopštenju.

Osvrćući se na neke od pilot projekata i alata koje Međunarodna privredna komora sprovodi i nudi, direktor za Svjetski forum privrednih komora Džulijan Kasum predstavio je aktivnosti ICC-ja u oblasti pristupa finansijama, održivosti i kreiranja digitalnih standarda.

“Denton je istakao da Crna Gora ima jedinstvenu priliku da bude pilot zemlja za neke od projekata Međunarodne privredne komore zbog svoje veličine, što može itekako iskoristiti kao svoju kompetitivnu prednost”, ističe se u saopštenju.

U susret godišnjoj Konferenciji o ekonomiji koju Privredna komora tradicionalno organizuje u oktobru u Budvi, predsjednica Drakić uputila je poziv za učešće generalnom sekretaru ICC-ja i direktoru WCF-a, ističući ovaj događaj kao jedinstvenu priliku za jačanje prisustva Međunarodne komore u Crnoj Gori i regionu.

Predstavnici Međunarodne privredne komore iskoristili su priliku da pozovu delegaciju Privredne komore Crne Gore na Svjetski kongres privrednih komora, koji će se održati 2023. godine u Ženevi, na kojem će biti prilike da se sa čelnicima privrednih komora iz više od 100 zemalja razgovara o nekim od najaktuelnijih pitanja globalno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve