Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Za pet godina ukradena struja vrijedna 8,7 miliona eura

Rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović kazao je da je tokom 2019. godine po osnovu neovlašćenog korišćenja električne energije, obračunato 15.741.172 kWx, odnosno oko 1,5 miliona eura od čega je naplaćeno preko 80 odsto

Od 2016. godine obračunato je ukupno 86 miliona kilovat-sati (kWx) po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije ili 8,7 miliona eura, od čega je naplaćeno oko 70 odsto, što je iznos od šest miliona eura, saopštili su Danu iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Od početka tekuće godine do 30. juna obračunato je 8.597.316 kWx po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije ili oko milion i 50 hiljada eura od čega je naplaćeno oko 71”, precizirali su iz CEDIS-a.

Rukovodilac operativne direkcije CEDIS-a Vladimir Ivanović kazao je da je tokom 2019. godine po osnovu neovlašćenog korišćenja električne energije, obračunato 15.741.172 kWx, odnosno oko 1,5 miliona eura od čega je naplaćeno preko 80 odsto.

“Prethodne godine je obračunato oko 22 miliona kWx ili 2.6 miliona eura, što posmatrano s aspekta ukupnih gubitaka ne znači da je bilo više slučajeva neovlašćene potrošnje, već da je više slučajeva otkriveno. Dakle, šteta je milionska i to na godišnjem nivou i prevazilazi iznose koji su evidentirani, odnosno, disproporcije između isporučene i izmjerene električne energije prevazilaze ono što je obračunato kao neovlašćena potrošnja. Upravo zato je i neophodna kontinuirana i energična akcija s ciljem da se postepeno i konačno iskorijene nelegalne aktivnosti na distributivnoj mreži”, poručio je Ivanović.

Pojasnio je da se neovlašćeno korišćenje električne energije tretira kao krivično djelo protiv imovine, odnosno krađa.

Shodno propisima, neovlašćeno korišćenje električne energije podrazumijeva: samovoljno priključenje korisnika na distributivni sistem električne energije ili instalaciju drugog kupca, korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, neovlašćeno izvođenje intervencija na mjernim uređajima, čime se onemogućava pravilno registrovanje utrošene energije, samovoljno priključenje nakon obustave isporuke električne energije zbog neovlašćene potrošnje ili neplaćanja računa za utrošenu energiju, kao i korišćenje električne energije nakon raskida ili isteka ugovora o priključenju ili ugovora o snabdijevanju.

“Kada na terenu ekipa otkrije neovlašćene aktivnosti na mjernom mjestu postupanje je propisano pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije, a obračun metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije”, precizirao je Ivanović.

Istakao je da je CEDIS dužan da u slučaju otkrivanja neovlašćenog korišćenja električne energije obustavi isporuku električne energije korisniku, sačini elaborat o nepravilnostima i zapisnik, plombira mjesto priključka plombom CEDIS-a, upozna korisnika s pravima i obavezama i upozori da u slučaju samovoljnog priključenja čini krivično djelo, shodno propisima utvrdi i naplati pričinjenu štetu u visini obračunate, neovlašćeno preuzete električne energije.

“Nakon utvrđenog obračuna, predmet se predaje sektoru za pravne poslove na dalje postupanje. U slučaju da korisnik odbije da plati iznoc obračunat po osnovu neovlašćenog korišćenja električne energije, CEDIS je dužan da pokrene prinudnu naplatu”, kazao je Ivanović.

CEDIS je početkom sedmice krenuo u akciju suzbijanja nelegalne potrošnje električne energije, koja utiče negativno i na kvalitet napajanja legalnih potrošača.

“Aktivnosti smo započeli kontrolama na području Ucinja. Od oko 430 izvršenih kontrola tokom prethodna tri dana, kod sedam korisnika je ustanovljena neovlašćena potrošnja. Djelovi instalacija objekata priključeni na mrežu mimo brojila na plažnim barovima i objektima za izdavanje smještaja, a kod 11 objekata samovoljno priključenje na mrežu. Kod jednog kontrolisanog hotela otkriveno je brojilo bez zaključenog ugovora o snabdijevanju, što propisi tretiraju kao neovlašćeno korišćenje električne energije i koje je u periodu od 5-6 godina koliko je u sistemu bez ugovora registrovalo oko 25.000 kWx električne energije”, navodi Ivanović.

Dakle, ističe, za svega tri dana kontrolnih aktivnosti, samo na području opštine Ulcinj, obračunato je oko 185 hiljada kWx neovlašćeno preuzete električne energije.

“Detaljne kontrole mjernih mjesta su u toku, a o rezultatima ćemo blagovremeno obavještavati javnost. Cilj je nulta tolerancija na nelegalne aktivnosti na mreži za distribuciju električne enegije i to na području svih crnogorskih opština”, rekao je Ivanović.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve