Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Za konkurentnu ekonomiju potrebni kvalifikovani zaposleni

Prema njegovim riječima, crnogorska privreda, posredstvom PKCG i drugih poslovnih asocijacija, učestvuje u stručnom obrazovanju mladih po evropskom modelu.

Kvalifikovani zaposleni su neophodni da bi crnogorska ekonomija bila konkurentnija, a to je siguran put da privreda napreduje i doprinese regionu i Evropi, istakao je predsjednik Privredne komore PKCG Vlastimir Golubović.

On je, povodom predstavljanja regionalnog Challenge Fonda u PKCG, ukazao da je taj projekat kapitalno važan za Crnu Goru i region. Regionalni Challenge Fond 1. februara je objavio poziv za jačanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i osposobljavanja kroz ulaganje u opremu i infrastrukturu.

“Stručno obrazovanje je nezaobilazan činilac društvenog i ekonomskog napretka zemlje i kao takvo je prepoznato i u Agendi za održivi razvoj sa obavezom da se do 2030. značajno poveća broj mladih i odraslih sa relevantnim vještinama za zapošljavanje i preduzetništvo”, rekao je Golubović i dodao da je PKCG jedan od pokretača inicijative za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Crne Gore.

Prema njegovim riječima, crnogorska privreda, posredstvom PKCG i drugih poslovnih asocijacija, učestvuje u stručnom obrazovanju mladih po evropskom modelu.

“Zato će PKCG tokom pripremnog i implementacionog ciklusa ovog projekta biti na raspolaganju partnerima, finansijerima i institucijama”, naglasio je Golubović.

Za podršku projektima kroz Regionalni Challenge fond biće izdvojeno između 150 i 600.000 eura po projektu, odnosno skoro 19 miliona eura za cijeli region, zahvaljujući njemačkom Saveznom
ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

Prema riječima Roberta Vebera Ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori neusaglašenost ponude i potražnje na tržištu rada je ključni izazov sa kojim se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana.

“Neophodna je tješnja saradnja sa privrednim sektorom, ali je teško kreirati podsticajne mjere za kompanije da preuzmu aktivnu ulogu u stručnom obrazovanju. Bilo je neophodno naći nove načine da se finansira stručno obrazovanje i obuka u partnerskim zemljama i da se doprinese zapošljivosti. RCF je rezultat ovih razvojnih procesa i dolazi u pravom trenutku, jer je to prilika za kompanije i institucije koje se bave stručnim obrazovanjem da se pripreme za period nakon pandemije, kako bi se stabilizovali biznis modeli sa dobro obučenim zaposlenim”, kazao je Veber.

Na konferenciji je ocijenjeno i da je u Crnoj Gori prepoznat značaj učenja kroz rad za poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja.

“Samo znanje koje je upotrebljivo i upotrijebljeno koristiće korisnicima, društvu, privredi i državi. Kroz ovaj Fond u značajnoj mjeri će se pospješiti saradnja insituticija našeg sistema, a zatim
privreda i škola međusobno”, kazao je Martin Ćalasan, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ulaganje u ljudske resurse imperativ je za privedni razvoj svake nacionalne ekonomije.

“Inicijative poput Regionalnog Challenge Fonda su prilika za kompanije i pružaoce stručnog obrazovanja da se što bolje povežu, udruže ljudske i materijalne resurse i zajedničkim radom doprinesu razvoju kvalitetnih biznis ideja”, kazala je Milena Lipovina-Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Ona je ocijenila da praktično iskustvo koje će učenici i studenti steći kroz radu realnom radnom okruženju predstavlja dodatu vrijednost prilikom prepoznavanja njihovih stručnih kompetencija od strane poslodavca i vjeruje da će i poslodavci i institucije prepoznati značaj podrške koju ovaj Fond pruža.

“Regionalni Challenge Fond i najznačajnije elemente objavljenog prvog poziva za dostavljanje prijava, detaljnije je objasnio Frider Verman, vođa Jedinice za upravljanje projektom Regionalnog Challenge Fonda. Osnova za prijavljivanje je formiranje konzorcija između najmanje jedne obrazovne organizacije i najmanje dvije kompanije. Potrebno je da programi kooperativne obuke vode do sticanja nacionalno priznatih kvalifikacija, kao i da uključe najmanje 15 učenika u prvoj godini i dodatnih 15 u drugoj godini implementacije”, navodi se u saopštenju PKCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve