Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Za investicije u vinogradarstvu i vinarstvu podrška od 50 do 65 odsto

Vinogradari i vinari u Crnoj Gori i ove godine imaju mogućnost da unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku Ministarstva u iznosu od 50 do 65 odsto investicije

Vinogradari i vinari u Crnoj Gori i ove godine imaju mogućnost da unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 50 do 65 odsto investicije.

Ilustracija

“Za ovu mjeru godinama vlada sve veće interesovanje proizvođača, što je dobra potvrda da se vinogradarsko – vinarski sektor kontinuirano razvija i da visoko kvalitetno vino koje se proizvodi u Crnoj Gori ima dobar plasman, posebno kroz turističku potrošnju”, saopšteno je iz ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je kroz Agrobudžet za 2020. objavilo Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za ovu godinu, sa ciljem da se podstakne zasnivanje novih zasada vinove loze, modernizacij vinograda, i vinskih podruma.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar, a ukoliko su pravna lica neophodno je da im je primarna djelatnost iz sektora – poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti.

“Maksimalna prihvatljiva investicija iznosi 10.000 eura, maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, odnosno do 60 odsto vrijednosti investicije za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Dodatnih pet odsto podrške, odnosno maksimalno 65 odsto imaće oni koji su osigurani po osnovu poljoprivrede”, navode u ministarstvu.

Kako su dodali, maksimalna visina podrške za poljoprivredno gazdinstvo iznosi 5.000 eura u toku godine. Minimalna vrijednost investicije je 500 eura.

Zahtjevi za podršku po osnovu ovog javnog poziva mogu se dostavljati do 1. novembra 2020. godine.

“Takođe, vinogradari i vinari imaju mogućnost da istovrmeno iskoriste i brojne druge mjere bespovratne podrške iz Agrobudžeta u cilju unapređenja proizvodnje i uslova na gazdinstvu, a imaju i subvencije po hektaru koje su ove godine povećane na 200 eura po hektaru, uz dodatnih 10 eura po hektaru za mlade poljoprivrednike, do 40 godina”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve