Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Za Hiljadu plus najmanja kamatna stopa do sada

Treća faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima uskoro treba da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu Marko Čanović dodajući da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi svih uslova za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.

– Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, fiksna kamatna stopa bi trebalo da iznosi 2,99 odsto, na period ne duži od 20 godina, poručio je Čanović dodajući da očekuju da će javni poziv biti raspisan u februaru, nakon završetka pregovora da predstavnicima banaka i građevinskih kompanija. Javni poziv za građane biće raspisan u martu.

Istakao je da su u ovoj fazi predviđena sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

– Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje, koji će uticati na smanjenje cijene stana po metru kvadratnom, očekujemo da će od 450 do 500 domaćinstava, odnosno hiljadu članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje, kazao je Čanović.

– Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici, objašnjava Čanović.

Uslovi su da je podnosilac molbe crnogorski državljanin, da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore, da nijedan član domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine stambenog objekta u Crnoj Gori u susvojini u posljednje tri godine od dana podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.

Novina u ovoj fazi projekta je ponuda u starogradnji, a stanove mogu nuditi i fizička i pravna lica, s tim da prodavac mora imati posjedovni list bez tereta.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve