Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Za godinu potrošačke cijene u prosjeku veće 6,7 odsto

Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 6,2 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u februaru ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 1,5 odsto, dok su potrošačke cijene u februaru 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku više za 6,7 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: goriva i maziva za motorna vozila; povrća; mlijeka, sira i jaja; mesa; voća; hljeba i žitarica; čvrstih goriva; ostalih uređaja, predmeta i proizvoda za ličnu njegu”, naveli su iz MONSTAT-a.

Potrošačke cijene u periodu januar-februar 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 6,2 odsto.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u februaru 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast cijena u grupama: Prevoz (3,5 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (2,3 odsto); Ostala dobra i usluge (1,4 odsto); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,8 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,7 odsto); Alkoholna pića i duvan (0,6 odsto); Odjeća i obuća (0,3 odsto); Zdravlje (0,1 odsto)”, zaključili su u MONSTAT-u.

Pad cijena zabilježen u grupama: Hoteli i restorani (-0,5 ); Rekreacija i kultura (-0,2%); Komunikacije (-0,1 odsto).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve