Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Za drugu fazu rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica predviđeno 29,4 miliona eura

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović istakao je da je cilj EPCG da, kroz nove investicije, stvara nove vrijednosti i osavremenjuje energetski sektor

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Nikola Rovčanin, član Odbora direktora i regionalni predstavnik kompanije Voith Hydro, Rejhold Šnajder i Predrag Krunić, potpisali su, danas,Ugovor o realizaciji druge faze projekta rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“, čija je vrijednost 29,4 miliona eura.

“Ugovorom je predviđena rekonstrukcija i modernizacija hidromašinske i elektro opreme na agregatima A5, A6 i A7. Time će se omogućiti optimalno upravljanje elektranom i vodnim potencijalom u realnom vremenu, kao i planiranje i optimizacija rada Elektrane. Osnovni cilj je da se produži pogonski vijek i obezbijedi visoka pogonska spremnost agregata i objekata tog hidroenergetskog sistema, unaprijedi zaštita životne sredine, smanji rizik od havarija te optimizuju troškovi eksploatacije i održavanja”, saopšteno je iz EPCG-a.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović istakao je da je cilj EPCG da, kroz nove investicije, stvara nove vrijednosti i osavremenjuje energetski sektor.

„HE „Perućica“ je naše najstarije postrojenje, a nakon rekonstrukcije i modernizacije će, praktično, biti najmlađe. Nastavićemo da djelujemo u pravcu razvijanja poslovne filozofije koja, pored ulaganja u postojeće, podrazumijeva i izgradnju novih proizvodnih objekata, po principu „proizvodi tamo gdje trošiš“. Kao što vam je poznato – naš moto glasi „EPCG radi!“ Na tom fonu je i naše nastojanje da se, kroz investiranje, osavremenjuje energetski sektor“, rekao je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin potencirao je značaj ovog projekta u svjetlu energetske tranzicije u okviru koje su izgradnja novih i rekonstrukcija i modernizacija postojećih objekata jedan od ključnih faktora.

„EPCG je otpočela novi investicioni ciklus koji predviđa diversifikaciju proizvodnje električne energije, uz kontinuirano povećanje učešća OIE. U 2023. godine očekujemo i potpisivanje novog aranžmana sa Njemačkom razvojnom bankom za ugradnju osmog agregata u HE “Perućica” snage 58,5 MW i ukupne vrijednosti do 30 miliona evra, čime ćemo bez bilo kakvih dodatnih zahvata na životnoj sredini doći do povećanja instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane“, kazao je Rovčanin.

Član Odbora direktora kompanije Voith Hydro Reinhold Schneider rekao je da HE „Perućica“ modernizacijom dobija mogućnost da, bez teškoća, razvija svoju proizvodnju u narednim decenijama.

Prve isporuke u ovaj region bile su prije nekoliko decenija i veoma smo ponosni na činjenicu da tako dugo sarađujemo za zemljama iz ovog regiona, gdje Crnoj Gori zaista pripada posebno mjesto. Ova rekonstrukcija i modernizacija predstavlja učvršćivanje partnerstva i savršeno korenspondira sa poslovnom filozofijom koju razvijamo od osnivanja“, istakao je Schneider.

Projekat se realizuje u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW), a investicija je vrijedna 29.434.088 EUR.

Šef Kancelarije Njemačke razvojne banke u Podgorici (KfW) Željko Uljarević istakao je da ta finansijska institucija nastavlja uspješnu saradnju sa EPCG.

„Veoma smo zadovoljni činjenicom da se, ovim projektom, nastavlja partnerstvo sa EPCG, uspostavljeno sada već davne 2000. godine. Dosadašnja kooperacija je bilo vrlo uspješna i nema razloga da se tako ne nastavi, tim prije što, uključujući ugovor za agregat A8, čije potpisivanje očekujemo u sljedećoj godini, vrijednost svih modela saradnje prelazi 100 miliona eura. Time se potvrđuje ne samo raspoloženje naših strana da zajedno djeluju, na obostrano zadovoljstvo, nego i spremnost SR Njemačke da prepozna značaj razvoja energetike u Crnoj Gori“, kazao je Uljarević.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i NJ. E. ambasador Njemačke Peter Felten i NJ. E. ambasador Austrije Karl Miler sa saradnicima, čime se posebno potvrđuje značaj ovog projekta, tim prije što navedene države pružaju kontinuiranu podršku modernizaciji i razvoju energetskog sektora u našoj zemlji.

Radovi u sklopu rekonstrukcije i modernizacije HE „Perućica“ podijeljeni su na 18 grupa i izvodiće se u periodu od 2023. do 2027. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve