Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Za 10 dana u Ulcinju ukradeno 22.000 eura struje

Za desetak dana, koliko je prošlo od kada su najavili akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja struje, CEDIS već bilježi prve rezultate

Za desetak dana, koliko je prošlo od kada su najavili akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja struje, CEDIS već bilježi prve rezultate. Tako je samo kontrola u Ulcinju pokazala da je u najjužnijoj crnogorskoj opštini, u tom periodu, ukradeno oko 22.000 eura struje.

“Aktivnosti smo počeli kontrolama na području Ulcinja, a nastavili u Baru i Budvi. Pripreme za kontrolu su rađene na osnovu podataka iz AMM sistema (sistem pametnih brojila) koji locira kritične reone, a ekipe na terenu su dobijale instrukcije i od ostalih sektora koji su obrađivali veliki broj pritužbi na kvalitet napajanja zbog nelegalnih potrošača. Na osnovu ovih podataka izvršeno je oko 450 kontrola i za svega nekoliko dana samo na području opštine Ulcinj obračunato je više od 200.000 kWh neovlašćeno preuzete električne energije”, kazao je Dnevnim novinama rukovodilac Sektora za mjerenje CEDIS Ivan Stešević.

Dani praznika su, kaže, donekle usporili aktivnosti, pa su prilikom vanrednih kontrola na Cetinju kod dva privredna subjekta otkrili mehanička oštećenja brojila. To je za posljedicu imalo u jednom slučaju isključenje brojila i nemogućnost registrovanja utrošene struje, dok su ostale kontrole u toku.

Inače, podaci CED1Sa pokazuju da su do sada struju najviše krali građani Nikšićai Plužina, gdje je evidentiran najveći procenat ukupnih gubitaka od oko 17 procenata.

“U periodu od 2016. godine obračunato je ukupno oko 86 miliona kWh po osnovu neoviašćeno preuzete električne energije ili 8,7 miliona eura, od čega je naplaćeno oko 70 odsto, dok je najveći procenat ukupnih gubitaka od 17,30 odsto u 2020. i 17,69 odsto tokom šest mjeseci tekuće godine evidentiran na području opština Nikšić i Plužine”, pojasnio je Stešević, dodajući da se iznos obračunate neoviašćeno preuzete električne energije ne podudara sa stanjem na terenu, te da je zapravo ukradene struje znatno više.

Rukovodilac Sektora za mjerenje je pojasnio da se u Zakonu o energetici pod “neovlašćenim korišćenjem električne energije” podrazumijeva samovoljno priključenje korisnika na distributivni sistem električne energije ili instalaciju drugog kupca, korišćenje energije bez ili mimo mjernih uređaja, neoviašćeno izvođenje intervencija na mjernim uređajima, čime se onemogućava pravilno registrovanje utrošene energije, zatim samovoljno priključenje nakon obustave isporuke električne energije zbog neovlašćene potrošnje ili neplaćanja računa za utrošenu energiju, kao i korišćenje električne energije nakon raskida ili isteka ugovora o priključenju ili ugovora o snabdijevanju.

“Sve navedene radnje predstavljaju neoviašćeno korišćenje električne energije, koje se pravno tretira kao krivično djelo protiv imovine, odnosno krađa”, precizirao je Stešević.

Kada na terenu ekipa utvrdi neovlašćene aktivnosti, propisi obavezuju na obustavu isporuke električne energije korisniku.

“Slijedi sačinjavanje elaborata o nepravilnostima i zapisnika, plombiranje mjesta priključka i shodno propisima utvrđivanje i naplata pričinjene štete u visini obračunate neoviašćeno preuzete električne energije. Ovdje bih naročito istakao da se obračun vrši u skladu sa Metodologijom za obračunavanje i naplatu neoviašćeno preuzete električne energije, shodno kojoj obračunati iznos ‘kada vas uhvate na djelu’ znatno premašuje eventualne ‘uštede’ koje korisnik smatra da ostvaruje ovakvim načinom priključenja. Nakon utvrđenog obračuna, predmet se predaje Sektoru za pravne poslove na dalje postupanje”, kazao je on.

U slučaju da korisnik odbije da plati iznos obračunat po osnovu neovlašćenog korišćenja električne energije CEDIS, nezavisno od Sektora mjerenja, dužan je da pokrene prinudnu naplatu.

Stešević je govoreći o gubicima na mreži kazao da su oni u kontinuitetu u padu. Tako su ukupni gubici električne energije koji su 2012. godine iznosili 20,13 odsto do 2020. godine svedeni na 12,93 odsto. To je ostvareno, kaže, zahvaljujući značajnim investicijama, posebno projektom ugradnje elektronskih brojila u čiju finalnu fazu planiraju da uđu što prije, kako bi 85 odsto crnogorskog konzuma bilo pokriveno ovom naprednom tehnologijom.

“Nivo od 12,93 odsto gubitaka na mreži predstavlja ukupne gubitke, odnosno sumu tehničkih i komercijalnih gubitaka, od čega 8,43 odsto za 2020. i 8,30 odsto za 2021. godinu Regulatorna agencija za energetiku priznaje kao opravdani trošak. Nije na odmet ponavljati da su tehnički gubici posljedica funkcionisanja distributivnog sistema električne energije i dio su cijene električne energije svuda u svijetu, dok sve preko navedenog procenta (8,30 odsto za 2021. godinu) predstavlja isključivo trošak kompanije i mahom je posljedica neovlašćenog korišćenja električne energije”, kazao je on.

Po mišljenju Steševića, za redukciju gubitaka na raspolaganju su im dvije mogućnosti.

“Jedna je investiciona aktivnost koja je izuzetno dinamična imajući u vidu iznos od preko sto miliona eura koji je uložen u AMM projekat, uključujući i ostale vrijedne projekte. Druga mogućnost jeste suzbijanje neovlašćenog korišćenja električne energije. Upravo na ovom planu smatramo da se može uraditi više, zbog čega smo početkom mjeseca pokrenuli akciju suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije koja će biti sprovođena na području svih crnogorskih opština, a trajaće dovoljno dugo za neutralisanje svih vidova neovlašćene potrošnje”, ocjenjuje.

Suzbijanje krađe struje, zaključuje, izuzetno je značajno koliko za kompaniju, toliko i za građane. Da su toga svjesni i sami građani, potvrđuje podatak da kompanija već bilježi znatan broj korisnika koji je prijavljivao neovlašćenu potrošnju, zbog čega su i aktivirali posebnu imej adresu [email protected], putem koje se anonimno može zahtijevati kontrola mjernog mjesta zbog sumnje na neovlašćenu potrošnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve