Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vuksanović pisao Abazoviću, traži izmjenu Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji

Naime, kako je istakao predsjednik Momčilo Vuksanović, već više od deset godina Srpski nacionalni savjet Crne Gore od nadležnih državnih organa zahtijeva poštovanje ustavnih normi u dijelu ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma

Srpski nacionalni savjet uputio je otvoreno pismu premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, sa zahtjevom za zaštitu ustavnih prava.

Naime, kako je istakao predsjednik Momčilo Vuksanović, već više od deset godina Srpski nacionalni savjet Crne Gore od nadležnih državnih organa zahtijeva poštovanje ustavnih normi u dijelu ravnopravnosti upotrebe ćiriličnog pisma.

Ustavom Crne Gore predviđeno je u članu 13, stav 2, podsjeća Vuksanović, da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni, ali i u članu 145 stoji da svaki propis mora biti u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

“Kako se radi o višedecenijskoj, očiglednoj, identitetskoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori koja se sprovodi uz saglasnost pravilnika Ministarstva kapitalnih investicija Vaše Vlade, ponovo Vas molimo da snagom svoga autoriteta ispravite ovu nepravdu prema Crnoj Gori i srpskom narodu u njoj koji ćirilicu smatra svojim dominantnim pismom. Vama se obraćamo lično, jer ne vjerujemo u dobronamjernost Ministarstva kapitalnih investicija i gospodina Ibrahimovića lično kada su u pitanju makar i Ustavom garantovana prava srpskog naroda”, ističe Vuksanović.

Od Vlade traži isključivo što “nam kao građanima srpske nacionalnosti pripada i po Božijim i po građanskim pravima”.

“Da bi se to postiglo, navodno je neophodno izmjeniti Pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji o čemu nas pismenim putem obaveštava državno preduzeće Monteput. Molimo Vas da po hitnom postupku Vlada insistira kod Ministarstva kapitalnih investicija na izmjenama diskriminatorskog Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji ili na promeni Ustava koji ćirilicu neće tretirati kao ravnopravno pismo u Crnoj Gori. Vašim efikasnim postupkom riješili bi ste naš ustavom opravdan zahtjev ali i izbjegli nepotrebnu politizaciju i sudsku proceduru”, ističe Vuksanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
29.03.2023-14:20 14:20

OLOŠ-ćirilicno je NAŠE – ali je internacionalna latinica ,sve radi u inat a nikako iz potrebe …ološ !