Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vuković: Na kapitalne investicije potrošeno 35 miliona

Glavni grad na jučerašnji dan realizovao kapitalni budžet u iznosu od 35 miliona eura, što je za 15 miliona više u odnosu na isti period prošle godine

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je Glavni grad na jučerašnji dan realizovao kapitalni budžet u iznosu od 35 miliona eura, što je za 15 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o rezultatima rada gradske uprave, uoči 19. decembra – Dana Podgorice, Vuković je u emisija Hronika Podgorica na Televiziji Crne Gore (TVCG) saopštio i da su premašili ostvarenja budžeta za ovu godinu.

“Na jučerašnji dan ostvaren je budžet u procentu od 101 posto. Dakle, premašili smo inače naša ambiciozna očekivanja. Zvuči paradoksalno, imajući u vidu stanje u drugim lokalnim samoupravama”, rekao je Vuković, navodeći da je do toga je ošlo zahvaljujući angažovanju ljudi u sistemu Glavnog grada.

Projekat vijeka za Podgoricu

Na jučerašnji dan, navodi on, realizovali su kapitalni budžet od 35 miliona eura.

“Poređenja u istom periodu prošle godinu on je bio 20 miliona eura”, rekao je Vuković.

Kad je riječ o projektima, ova godina, kaže prvi čovjek Glavnog grada, ostaće upamćena po projektu vijeka za Podgoricu, jer je krenula realizacija Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Vuković najavljuje će, ako ne do kraja ove, onda u prvim danima naredne godine biti raspisan tender za izgradnju samog postrojenja, čija je vrijednost 35 miliona eura.

“Do polovine naredne godine mogli bi potpisati ugovor. To će ujedno obilježiti i rad naše uprave i na rok od 50 godina stvaraju se pretpostavke za razvoj grada”, kazao je Vuković.

Novi bulevari, autobusi za javni prevoz…

Radilo se aktivno i na izgradnji putne infrastrukture, pa je u toku izgradnja dva bulevara:

“U saradnji s prethodnom Vladom, rade se dvije važne saobraćajnice – Bulver Veljka Vlahovića sa šest traka i Zmaj Jovin bulevar. Takođe, stvaramo pretpostavke da krene izgradnja nastavka Bulevara Vilija Branta na Zlatici i novog bulevara u Gornjoj Gorici”, kaže Vuković.

Jedan od najvažnijih projekata naredne godine biće nabavka između 35 i 40 novih autobusa, za potrebe poboljšanja javnog prevoza u Podgorici. Za te potrebe, Grad će se zadužiti pet miliona eura.

“Unazad 15 godina javnim prevozom se niko nije ozbiljnije bavio. Očekujem da ćemo, ako sve bude kako treba, do kraja naredne godine konačno u Podgorici imati javni prevoz koji će biti zadovoljavajućeg kvaliteta”, rekao je Vuković.

Robna kuća ide na prodaju, budžet za 2021. razvojni

Objekat Robne kuće u centru biće oglašen na prodaju. Podsjeća da je bila predmet spora godinama unazad, a sam objekat je u veoma lošem stanju.

“Kad smo pobijedili u sudskom procesu, krenuli smo u procedure, da objekat pretvorimo u centar kulture, ali je statika objekta problematična. I samo rekonstrukcija bi bila između pet i šest miliona”, rekao je Vuković.

Budžet za 2021. godinu planiran je na iznos od 93 miliona, a više od 50 miliona se odnosi na kapitalne investicije.

“I budžet za narednu godinu ima naglašenu razvojnu komponentu”, tvrdi Vuković.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve