Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vukićević: Ako građani ne žele bungalove na Crnom jezeru, bolje je odustati od projekta

Vukićević je istakao da bi nadležni trebalo da procijene da li se na tom prostoru može graditi, ali i da se mišljenje Žabljačana mora poštovati

Prvi čovjek Žabljaka Veselin Vukićević kazao je za televiziju da ako građani Žabljaka ne žele bungalove na Crnom jezeru, bolje je odustati od projekta.

On je istakao da građani ne bi trebalo da povezuju izgradnju nedostajuće infrastrukture, koja je neophodna ovom dijelu Nacionalnog parka, a koja će regulisati problem kanalizacije, elektro mreže i rasvjete sa eventualnom gradnjom bungalova.

Ističe da bi nadležni trebalo da procijene da li se na tom prostoru može graditi, ali i da se mišljenje Žabljačana mora poštovati.

“Sad ja ne mogu da ocjenjujem da li će uticati ili neće, ali u svakom slučaju, ovaj glas svih građana, koji odlično poznaju ovaj prostor nam ukazuju da tu neke stvari nijesu dobro planirane i da treba razmisliti o korekcijama ili eventualnom odustajanju, što mislim da je, na kraju i najopravdanije”, poručio je on.

Najavljena gradnja 30 četvorokrevetnih tzv. “eko lodž” bungalova u blizini Crnog jezera turističke poslenike nije obradovala. Nekadašnji direktor NP “Durmitor” Milenko Stijepović poručuje da bi se time napravila nemjerljiva šteta po floru i faunu prostora pod zaštitom UNESCO-a.

“Mislim da naše službe, prvo u NP moraju služiti se, poštapati se naukom, znanjem, a ne… Ovo je mrlja koja će se pamtiti godinama i godinama i vezivati se za nečija imena”, poručio je Stijepović.

Organizatori protesta podsjetili su na izjavu ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića, koji je kazao da građani nemaju potpunu informaciju, te da planirana gradnja u prostoru Nacionalnog parka ne bi uticala na njegovo skidanje sa UNESCO liste. Oni pozivaju ministra da posjeti Crno jezero, i kako navode, zajedno sa njima uživa u prirodnim ljepotama Žabljaka.

Dane Novosel, turizmolog poručio je ministru turizma da sa ovim projektima zaobiđe Žabljak.

“Jer nijesu dobronamjerni. Takođe bih pozvao direktora NP CG da dođe, da malo posjeti NP Durmitor, rijeku Taru, da vidi koje su to ljepote prirodne i da se malo više informiše o tome šta znači NP pod zaštitom UNESCO-a”, dodao je Novosel.

Sagovornici Nove M za subotu najavili su protest pod sloganom “dalje nećeš moći”, a koji je usmjeren protiv devastacije Crnog jezera i NP Durmitor.

Sa druge strane, vlasnik firme Explorer Luka Bulatović za našu televiziju kaže da njegova firma nema veze sa sječom borova na Žabljaku, te da je javnosti to drugačije predstavljeno.

“Naša firma samo se bavi projektovanjem za sada i na tom nivou smo stali, jer radimo. Znači, za sada nijedan korak u prirodi mi nijesmo uradili”, naglasio je on.

Poručuje i da građani nemaju potpunu informaciju, te da vjeruje da će promijeniti mišljenje kad im predstavi projekat “eko lodž”.

“Ekolodž je ugostiteljski objekat namijenjen za usluživanje hrane, pića i smještaja. Isključivo se gradi u NP ili u njegovoj neposrednoj blizini. On je projektovan, konstruisan tako da bude uklopljen u prirodu sa najvišim ekološkim standardima”, objasnio je Bulatović.

Građani Žabljaka kažu da nemaju ništa protiv valorizacije, ali van područja Nacionalnog parka.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve