Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujošević: Zbog nepoštovanja programa Evropa sad 123 prijave

''Većina prijava podnijeta je anonimno. Osim prijava, pristužu nam i zahtjevi za davanje mišljenja i tumačenja zakonskih odredbi, kao i konkretna pitanja'', navela je Vujošević

Uprava za inspekcijske poslove je dobila 123 prijave zaposlenih zbog nepoštovanja programa ““Evropa sad”. Najviše nepravilnosti prijavili su zaposleni iz Podgorice i Nikšića, a pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević je, u emisiji “Takulin” Gradske televizije, kazala da će kontrolisati sve poslodavce i uvjerava da neće biti privilegovanih.

“Većina prijava podnijeta je anonimno. Osim prijava, pristužu nam i zahtjevi za davanje mišljenja i tumačenja zakonskih odredbi, kao i konkretna pitanja”, navela je Vujošević.

Građani najčešće pitaju da li lica koja su na porodiljskom ili roditeljskom odsustvu imaju pravo na iznos minimalne zarade od 450 eura, zatim da li se ugovori o djelu tumače kao dio projekta “Evropa sad”, da li treba da se povećaju sve zarade koje prelaze iznos od 450 eura itd.

“Kontrole su u toku, najviše je prijava podnijeto u Podgorici – oko 65, zatim u Nikšiću – oko 15. Neke prijave su bile preuranjene zato što zarade još nijesu bile uplaćene, tako da će se kontrolni pregledi ponoviti kada se za to steknu uslovi, tj. kada poslodavac isplati zarade zaposlenima”, kazala je Vujošević.

Ona ističe da su u određenim slučajevima zabilježene nepravilnosti, pa su inspetori podnijeli nadležnom sudu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, gdje će se utvrđvati krivica, tj. odgovornost poslodavca, te će biti određen iznos kazne.

“Možemo očekivati da ćemo krajem februara imati prve parametre – tada ćemo sublimirati rezultate sa terena i podatke koje imamo od Poreske uprave “, dodaje Vujošević.

Ističe da je bilo i nekoliko prijava da su poslodavci tražili od zaposlenih da im nakon isplate zarade vrate dio novca, ali je Uprava preventivno djelovala i spriječila ovakvu vrstu nepravilnosti.

“Želim da apelujem na građane da prijave sve nepravilnosti i da poručim da postoji velika volja Uprave za inspekcijske poslove da zaštitimo njihova prava”, poručila je Vujošević.

Ukazala je na kaznenu politiku u slučaju nepoštovanja programa “Evropa sad”.

“Za pravna lica predviđena je kazna od 2.000 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 500 do 6.000 eura”, navela je Vujošević.

Ona je zaključila da će se kontrolom programa “Evropa sad” obračunati i sa sivom ekonomijom i velikim brojem neprijavljenih radnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve