Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vujošević: Raniji rukovodioci Zavoda za zapošljavanje oštetili budžet za šest milion eura

Ti troškovi, u periodu od 2012. godine do sada, veći su od 6.000.000 eura, saopštila je danas predsjednica Upravnog odbora ZZZCG Hadži Vesna Vujošević

Kršenjem zakona i Kolektivnog ugovora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore na štetu zaposlenih prethodni rukovodioci prouzrokovali su veliki broj radnih sporova pred nadležnim sudovima, koji su završeni pravosnažnim presudama u korist radnika i čime su nastali ogromni troškovi postupka na teret budžeta Crne Gore. Ti troškovi, u periodu od 2012. godine do sada, veći su od 6.000.000 eura, saopštila je danas predsjednica Upravnog odbora ZZZCG Hadži Vesna Vujošević.

Istakla je da je nakon preuzimanja te funkcije obavila uvid u dokumentaciju o poslovanju Zavoda i došla do podataka koji ukazuju da su ranije rukovodeće strukture kršile zakon, Kolektivni ugovor kao i druga opšta akta. Kaže da analiza rada prethodnih rukovodilaca upućuje i na nesavjestan rad i zloupotrebu službenog položaja.

“Takvim postupcima prethodnih direktora Zavoda narušen je ugled institucije i nanijeta je višemilionska šteta budžetu Crne Gore”, ocijenila je Vujošević.

Dodala je da prethodni menadžment Zavoda nije pokušao da pregovara sa zaposlenima, niti su budžetom planirana finansijska sredstva za otplate dugova iz prethodnog perioda, kako bi se smanjili ogromni troškovi parničnog i izvršnog postupka, koji su često bili i nekoliko puta veći i od samog iznosa glavnog potraživanja zaposlenog.

“Nesavjesnim radom prethodnih direktora i menadžmenta dovedeno je u pitanje i samo funkcionisanje Zavoda. Kontrolom je konstatovana teška zloupotreba prilikom formiranja brojnih komisija za čijim konstituisanjem nije bilo objektivne potrebe, jer su svi poslovi za koje su se formirale Komisije spadali u osnovnu djelatnost Zavoda. Kao dokaz za ove tvrdnje su preporuke DRI još iz 2008. godine”, navela je Vujošević.

Podsjetila je da je tada Državna revizorska institucija kontrolisala poslovanje Zavoda i dala Preporuku da se preispita rad svih komisija formiranih do tada, jer su smatrali da se poslovi koji su predmet rada komisija mogu obavljati u okviru redovnog radnog vremena i redovnih radnih aktivnosti.

“I da, samim tim, nema potrebe za dodatnim plaćanjima. DRI je u tom izvještaju navela i da su, tamo gdje se utvrdi da nije bilo potrebe za formiranjem komisija, članovi dužni da izvrše povraćaj isplaćenih naknada”, naglasila je.

U tom periodu na čelu Zavoda bio je Zoran Jelić, (današnji senator DRI), koji je, kazala je predsjednica UO ZZZCG,  “postupio” po njihovim preporukama i ukinuo sporne odluke.

“Ali, par dana nakon ukidanja odluka Jelić ponovo formira iste komisije! U većini odluka o formiranju komisija navodilo se da će se posebnim rješenjima odrediti naknada za rad u komisijama, ali donosioci odluka nikada nisu postupali po njima, odnosno nikada nisu donijeli posebna rješenja o naknadi, Da apsurd bude veći, zaposleni koji su formalno bili angažovani u tim komisijama, nikada te poslove nisu obavljali van radnog vremena. Neki od njih su primali varijabile “zbog povećanog obima posla”, kojeg objektivno nije ni bilo”, tvrdi Vujošević.

Prema njenim riječima, te komisije formirane su od 2008. do 2016. godine.

“Zbog ovih drastičnih propusta direktora, zaposleni, angažovani u tzv. faktički “nepostojećim komisijama”, stiču osnov za utuženje kako bi dobili svoje nadoknade, za koje su već bili plaćeni varijabilnim dodatkom. Brojna utuženja pokrenuta su ne samo od strane zaposlenih, čija su prava bila uskraćena, već su se u svojstvu tužilaca našli, vjerovali ili ne, bračni par Vukica i Zoran Jelić (koji je takođe sa ostalim tužiocima primio novčanu naknadu od 13000 eura za štetu koju je “sam sebi učinio”), čijim neradom ili nemarnošću je i došlo do ove situacije”, navela je Vujošević.

I u tim postupcima, istakla je, sud je presudio u korist zaposlenih, pa je pored glavnog potraživanja zaposlenima isplaćena i kamata.

“Sve naknade sa troškovima postupka naplaćene su prinudnim putem, a na teret budžeta Crne Gore”, naglasila je predsjednica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

Kako je dodala, kroz finansijsku dokumentaciju došlo se do frapantnih podataka o trošenju sredstava Zavoda na reprezentaciju u ugostiteljskom objektu AND1.

“Kada se saberu cifre, koje su trošene u navedenom objektu duži niz godina, dolazi se do zapanjujuće sume od oko 30.000 eura. Informacije do kojih je došlo novo rukovodstvo govore da su navedena sredsva u najvećoj mjeri trošila lica koja nisu zaposlena u ZZZ, a radi se o najbližim srodnicima, odnosno djeci bračnog para Jelić, koji su dugi niz godina smjenjući se, obavljali funkciju direktora u Zavodu. Ovdje se može govoriti i o krivičnom djelu jer se novac Zavoda trošio za privatne potrebe članova porodice tadašnjih rukovodilaca, a tretirao se kao trošak reprezentacije”, ukazala je Vujošević.

Rekla je da je bračni par Jelić za vrijeme mandata izdavao poslovni prostor koji je u vlasništvu Narodne banke Srbije.

“Naime, Trgovinski sud u Beogradu je pravosnažnom presudom V.P. 617/07 od 23. decembra 2008. godine utvrdio da je prestao da važi ugovor u fiducijarnom prenosu prava svojine i njegovo pravno dejstvo a koji je zaključen između pravnog prethodnika Narodne banke Srbije (Montex banka) i ZZZCG. Riječ je o prostoru u vanprivredi oznake PD 89, sprat P, površine 81 kvadratni metar i o poslovnom prostoru PD 117, P1, površine 343 metara kvadratnih. I ovo je primjer nesavjesnog rada Jelića, a budžet Crne Gore oštećen je za iznos od 95.087,90 eura. I ovaj iznos je naplaćen, takođe prinudnim putem, od strane Narodne banke Srbije”, istakla je Vujošević.

Navela je da je prilikom kontrole poslovanja Zavoda u 2020. godini, za vrijeme mandata Sulja Mustafića, Državna revizorska institucija takođe uočila brojne nepravilnosti, posebno one koje se odnose na rad Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, kao i u partijskom zapošljavanju članova Bošnjačke stranke.

“Uvidom u dio dokumentacije za pravdanje isplata subvencija zarada lica sa invaliditetom, DRI je utvrdila da za isplate u iznosu od 211.395,75 eura nije prikazan dovoljan ili adekvatan dokaz na osnovu kojeg je izvršena isplata subvencije”, napomenula je.

Vujošević je kazala i da je projekat zapošljavanja osoba sa invaliditetom započeo u vrijeme kada je direktorica Zavoda bila Vukica Jelić.

“Ona je 2016. godine donijela Odluku kojom je odredila naknade za članove Centralne Komisije zadužene za praćenje realizacije projekta. Međutim, bivša direktorica nije postupala po Odluci koju je sama donijela, članovima komisije nije isplaćivana utvrđena naknada, a Odluka nije stavljena van snage. Riječ je o klasičnoj zloupotrebi službenog položaja jer je članovima komisije to bio osnov da za zaštitu svojih prava pokrenu postupak pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova. U ovom postupku vještak ekonomsko finansijske struke odredio je naknadu za sedam zaposlenih u Zavodu u iznosu od oko 800.000 eura. Zapanjujuća je činjenica da jedan od ovih sedam zaposlenih, tada sa radnim iskustvom od dvije godine, potražuje iznos od 185.000 eura”, dodala je Vujošević.

Takođe je, rekla je, DRI utvrdila da Zavod ne posjeduje evidenciju o osobama koje su zaposlena nakon projekta po pozivu 2019. godine za dodjelu bespovratnih sredstava – Granta za zapošljavanje lica sa invaliditetom.

“Nakon podnošenja završnog izvještaja, DRI je utvrdila da Zavod ne kontroliše poslodavce, odosno ne provjerava da li su lica sa invaliditetom u radnom odnosu ili ne. Dakle, ukoliko Zavod nema evidenciju o tome da li su oni i dalje zaposleni nakon završenog projekta, postavlja se pitanje koja je svrha i funkcija Zavoda u svemu tome. Da li je zaista svrha bila zapošljavanje lica sa invaliditetom ili “čašćavanje” određenih nevladinih organizacija čiji je bilans stanja i uspjeha prilikom prijave na konkurs bio nula. I da li iza ovih NVO “stoji” određena politička grupacija”, pita Vujošević.

Tvrdi i da je uvidom u dokumentaciju za vrijeme mandata direktora Sulja Mustafića uočeno i partijsko zapošljavanje.

“Naime, od 44 zaposlenih u Zavodu za vrijeme njegovog mandata, njih desetak su članovi opštinskih odbora Bošnjačke stranke, a postoji sumnja da jedna osoba prima redovnu zaradu, a uopšte se ne pojavljuje na poslu. Ovom prilikom pozivamo da nadležni u Upravi policije, koji rukovode Sektorom privrednog kriminala, pošalju svoje najbolje inspektore koji bi izvršili kontrolu i izuzeli navedenu dokumentaciju, jer se, po našim procjenama, radi o izvršenim kvalifikovanim oblicima krivičnog djela protiv službene dužnosti, i to zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, propisanih KZCG”, zaključuje Vujošević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve