Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vrhovi Balkana od sada još izazovniji: Novih 37 kilometara avanture za istraživanje

Huber Kartographie nedavno je izdao dopunjenu verziju sa osvježenim dizajnom, čijom izradom je koordinisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore u saradnji sa GIZ-om i turističkim organizacijama Plava, Gusinja, Peći i Skadra

Jedna od najznačajnijih planinarskih staza u Evropi „Peaks of the Balkans” (Vrhovi Balkana) dobila je novo ažurirano izdanje mape. „Huber Kartographie” nedavno je izdao dopunjenu verziju sa osvježenim dizajnom, čijom izradom je koordinisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore u saradnji sa GIZ-om (Njemačkom vladinom organizacijom za međunarodnu saradnju) i turističkim organizacijama Plava, Gusinja, Peći i Skadra.

Staza Vrhovi Balkana (192 km) koja prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, jedna je od najljepših planinarskih staza u Evropi, sa usponom od 2.300+ mnv. Osvojila je prvu nagradu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) u Abu Dabiju 2013. godine.

“Unaprijeđenjem mape pružena je mogućnost turistima da uz originalnu (vanila) verziju staze, iskuse novu avanturu dugu više od 37km bogatu drevnom kulturnom baštinom, prirodnim kuriozitetima i najljepšim panoramskim vidikovcima u Crnoj Gori pa i šire” saopštio je direktor Turističke organizacije Gusinje Irfan Radončić.

Istakao je da „Peaks of the Balkans” od sada pokriva prostorne cjeline Alipašini izvori i Grebaje, uvećavajući ukupnu dužinu staze na teritoriji opštine Gusinje za čitavih 17 km – što je značajan uspjeh koji će doprinijeti razvoju turizma. Odavde se staza dalje nastavlja preko Tepishta i Bordolecita do Theth-a u Albaniji.

Izražavajući zajedničku spremnost za rad na zaštiti i održivom razvoju zaštite životne sredine predsjednici opština Peći, Plava, Gusinja i Skadra su tokom 2021. god. potpisali Memorandum o razumijevanju koji se tiče upravljanja stazom.

Direktorica TO Plav Samira Canović izjavila je da su u ovom izdanju mape napravljene dvije korekcije na dionici koja prolazi kroz teritoriju Opštine Plav, kao odgovor na primjedbe turista koji su prolazili stazom, a sve u cilju poboljšanja njihove bezbjednosti i zaobilaženja monotonih djelova odnosno podizanja nivoa sveukupnog doživljaja korisnika staze.

“Ipak, projekat ove veličine ne bi bio moguć bez zalaganja kolega Anke Kujović iz MERa i posebno Thomasa Woehrsteina, eksperta CIM-a, na čemu smo im mi iz LTO Plava i Gusinja posebno zahvalni”, zaključila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve