Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada: Utvrđene izmjene Zakona o stečaju

Utvrđen je Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola I Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Republike Turske i Protokola III o trgovini uslugama Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Republike Turske

Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju.

foto Arhiva

Kako je naglašeno, izmjene pojedinih zakonskih odredbi bile su neophodne kako bi bile stvorene pretpostavke za unapređivanje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka.

“U tom cilju, definisane su izmjene i dopune ovog zakonskog akta koje se odnose na preciziranje određenih normi u smislu obezbjeđivanja njihove efikasnije primjene, otklanjanja određenih slabosti koje su se pokazale u praksi i skraćenja pojedinih rokova. Značajne novine ovog zakonskog rješenja se tiču uvođenja stručnog ispita, licence i ispita provjere znanja za stečajne upravnike, koji imaju za cilj pružanje dodatnih garancija da će oni obavljati svoje dužnosti stručno i profesionalno”, navedeno je u saopštenju nakon sjednice.

Dodatno, uvedena je i lista stečajnih upravnika i preciziran kriterijum za njihovo naimenovanje, koji je nedostajao u važećem Zakonu.

Utvrđen je Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola I Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Republike Turske i Protokola III o trgovini uslugama Sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Republike Turske.

“U diskusiji je naglašeno da će primjena ovog propisa omogućiti plasman na tržište Turske određenih poljoprivrednih proizvoda koji do sada nijesu imali mogućnost izvoza usljed visokih carinskih dažbina.

Sa druge strane, liberalizacija crnogorskog tržišta za određene turske proizvode uticaće na manje cijene tih proizvoda na crnogorskom tržištu. Takođe, ocijenjeno je da će ovakav tretman i uzajamna liberalizacija dodatno uticati na dolazak stranih investitora u Crnu Goru u poljoprivrednom i uslužnom sektoru”, navedeno je u saopštenju.

Vlada je donijela Uredbu o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mjera agrarne politike za 2020. godinu – AGROBUDŽET, kojim se utvrđuju uslovi, način i dinamika sprovođenja mjera agrarne politike za tržišno-cjenovnu politiku, politiku ruralnog razvoja, poslove od javnog interesa, socijalne transfere pojedincima, bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i mjere u oblasti ribarstva.

Donijet je Program gazdovanja šumama za 2020.

“Program je urađen u skladu sa opredijeljenim sredstvima u budžetu Crne Gore od 5.076.642 eura.

Planirano je da se koncesionarima sa kojima su zaključeni dugogodišnji ugovori o koncesijama daju na korišćenje ukupne količine od 260.272 m³ bruto drvne mase, dok su za prodaju drveta u dubećem stanju opredijeljene količine od 213.791 m³ bruto drve mase. Ove godine planirano je obezbjeđivanje adekvatne količine drvne mase za male drvoprerađivače u svim područnim jedinicama, za preduzeća koja upošljavaju do pet radnika.

Takođe, nastaviće se realizacija pilot projekta, prodajom drvnih sortimenata sa šumskih stovarišta, i to u područnim jedinicama Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Berane i Rožaje, u količini do 30.000 m³.

Implementacijom Programa ostvariće se budžetski prihod koji je projektovan na iznos od 8.516.258 eura”, navode iz Vlade.

Vlada je donijela Odluku o dodjeli koncesije za korišćenje dijela voda sa izvorišta „Komunicaˮ, Opština Danilovgrad, za flaširanje, odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe i prihvatila tekst Ugovora o koncesiji.

Odlukom je koncesija, pod precizno definisanim uslovima, dodijeljena investitoru „Nature Technologyˮ d.o.o. iz Bara.

“Vlada je dala saglasnost za Preusmjerenje sredstava sa Tekuće budžetske rezerve na potrošačku jedinicu Ministarstvo sporta i mladih u iznosu od 300.000 eura za finansiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje odnosno obnove sportskih objekata. Ministarstvo je prepoznalo da će se ovim projektima dodatno unaprijediti sportska infrastruktura i da će izgrađeni odnosno obnovljeni sportski objekti biti u funkciji što kvalitetnijeg razvoja rekreativnog, vrhunskog i školskog sporta”, navedeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve