Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Rubrika:

Vlada usvojila: Prodaje se 10.500 tona pšenice

Prodaju pšenicu za preko 2,5 miliona eura

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o valorizaciji 10.500 tone pšenice.

“Tim povodom zadužena je Uprava za katastar i državnu imovinu da sprovede postupak prodaje navedene količine pšenice po procijenjenoj vrijednosti od 2.598.750,00 eura ili 247,50 eura po toni. Takođe, zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da izvrši plaćanje troškova skladištenja za avgust 2021. godine u iznosu od 20.800,50 eura, kao i troškova fumigacije i elevacije u iznosu od 12.087,24 eura”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela Odluku o proglašavanju zaštićenog područja park prirode „Katič” s Izvještajem o sprovedenoj javnoj raspravi.

Donijeta je Odluka o donošenju Detaljnog urbanističkog plana „Lijeva obala Lima”, opština Berane.

“Osnovni cilj koji treba da se postigne izradom Plana je stvaranje preduslova za razvoj kroz poboljšanje sadržaja društvenog standarda i komunalne infrastrukture. DUP „Lijeva obala Lim“ zahvata područje između najužeg gradskog centra i rijeke Lim, površine 7,28 ha. Planskim dokumentom predviđena je dalja transformacija prostora i stvaranje uslova za kvalitetnije korišćenje značajnog gradskog područja. Najveći značaj u planskom rješenju ima južni dio planskog područja uz rijeku i novi kružni tok gdje se planira izgradnja doma kulture uz funkcionalno i oblikovno povezivanje sa parcelom parka i dalje pejzažno uređenim površinama javne namjene – uređenom obalom, planiranim parkom i skverom”, naveli su u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Tivat i Odluku o određivanju rukovodioca izrade Izmjena i dopuna PUP-a opštine Tivat i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana.

Kako su saopštili, osnovni cilj i zadatak izmjena i dopuna Plana je da se nakon sveobuhvatne analize postojećeg stanja, prepoznavanja problema i analize mogućnosti za usmjeravanje daljeg prostornog razvoja stvore pretpostavke za obezbjeđenje održivog razvoja koji predstavlja jedan od najvažnijih izazova uređenja prostora.

Donijeta je Odluka o prestanku važenja Odluke o izradi Izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Đuraševići”, opština Tivat. 

“U diskusiji je istaknuto da je planskim rješenjem omogućena obimna izgradnja stanova i stambenih objekata, što nije u skladu sa smjernicama Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, kojim se preporučuje da se na tom prostoru ne planira izgradnja u pojasu obalnog odmaka do 100 metara od obale. Konstatovano je da je novu gradnju potrebno planirati sa posebnom pažnjom, uvažavajući režime korišćenja prostora, posebno zone zaštite prirodnih vrijednosti i kulturnog nasljeđa iz Prostornog plana posebne namjene za obalno područje. S obzirom na to da je Nacrt planskog dokumenta dobio četiri negativna mišljenja Savjeta za reviziju, uvažena je preporuka da se ova zona preispita kroz izradu Prostorno-urbanističkog plana opštine Tivat, nakon čega će se steći uslovi za dalju plansku razradu”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje.

“Zajednička Savjetodavna komisija Centra za svjetsku baštinu i IUCN-a boravila je tokom novembra 2018. godine na ovom lokalitetu i utvrdila mogući negativni uticaj buduće izgradnje na dva područja koja imaju UNESCO status. Zaključci misije su potvrđeni Odlukom Komiteta za svjetsku baštinu što je dodatno obavezalo Državu da ovo područje tretira sa posebnom pažnjom. U tom kontesktu, Agencija za zaštitu životne sredine pristupila je izradi Studije revizije Nacionalnog parka Durmitor. Kako je rok za izradu Studije duži od predviđenog roka za izradu Plana, Vlada je odlučila da pomenutu Odluku stavi van snage”, dodaju u saopštenju.

Usvojena je Informacija o realizaciji Projekta podrške građana Crne Gore pri kupovini i ugradnji foto naponskih panela snage do 10kw za individualne stambene objekte i ugradnje foto naponskih panela do 30kW za pravna lica – Projekat „Solari 3000+ i 500+“.

U diskusiji je navedeno da se projekat finansira 80% sredstvima EPCG, odnosno kreditnim sredstvima EPCG koja se obezbjeđuju kroz Javni poziv za obezbjeđivanje sredstava, i 20% sredstvima Države, odnosno sredstvima koje shodno propisima pripadaju Eko fondu.

“Iz sredstava Eko fonda obezbjeđuje se subvencija krajnjim korisnicima Projekta u iznosu od 20% troškova ugradnje foto naponskih panela svakom pojedinačnom domaćinstvu, odnosno pravnom licu ili javnoj ustanovi koje prijavi učešće u Projektu i ispuni definisane uslove. Ukupna procijenjena vrijednost Projekta je 30,000.000,00 eura, a procijenjeni troškovi ugradnje panela su 1.000,00€/1 kW. Međusobni odnosi EPCG i Eko fonda definisani su Sporazumom na koji je Vlada dala saglasnost”, kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o inicijativi opštine Kotor za davanje saglasnosti na potpisivanje Anex-a 1 Sporazuma o plaćanju naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta izgradnjom komunalne infrastrukture u zahvatu DSL sektor 38 Bigova i LSL “Trašte” i izmirenju dodatnih troškova koje snosi „Bigova Bay” d.o.o. Kotor i dala saglasnost na Aneks Sporazuma.

Data je saglasnost za kandidaturu Bokserskog saveza Crne Gore za organizaciju Evropskog prvenstva za mlade 2021. godine u Crnoj Gori.

Vlada je usvojila Polugodišnji izvještaj o javnim nabavkama za period od 01. januara do 30. juna 2021. godine.

“U Izvještaju je naglašeno da novi elektronski sistem, čija je primjena počela od 1. januara 2021. godine, uz primjenu novog zakonskog rješenja predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u dijelu kreiranja elektronske uprave i potpuno novi koncept javnih nabavki u Crnoj Gori. Izvještaj sadrži tabele sa svim relevantnim podacima o korisnicima javnih nabavki, ponudama, kao i pregledu ugovora po vrstama postupka i predmetima javnih nabavki sa procijenjenom i ugovorenom vrijednošću”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Najnovije

Opština Bar: Dobra saradnja podijeljena sa učesnicima Dunavske konferencije o vodama

Međunarodna asocijacija udruženja vodovodnih društava u slivu rijeke Dunav – IAWD, sa sjedištem u Beču, organizovala je godišnju konferenciju iz sektora voda – Dunavska...

Bečić: Svako ko se protivi dogovoru unutar ove parlamentarne većine je za povratak na...

Izvještaj Evopske komisije jasno ukazuje na potrebu kadrovskog jačanja Vlade, razdvajanja obimnih ministarstava i stabilnosti parlamentarne većine, kako bi nastavili reformske procese, napisao je...

Žrijeb grupa za SP u Kataru 1. aprila

Žrijeb grupa za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru sljedeće godine biće održan 1. aprila 2022. Grupe će tako biti određene samo dan nakon kongresa FIFA,...

Marković: Političko djelovanje zavisiće od mojeg opredjeljenja i potreba države

Kako ću politički djelovati u budućnosti zavisi samo od mojeg opredjeljenja i potreba moje države, kazao je za Portal RTCG poslanik Demokratske partije socijalista...

Nikolić: Država je talac Vlade, za loš izvještaj EK najodgovorniji Krivokapić

Najodgovorniji za šestomjesečnu blokadu demokratije u CG i loš izvještaj EK je premijer, koji odbija da pokrene pitanje povjerenja svog kabineta, poručio je poslanik...

Najčitanije

Povezano

Bošković: Vlada svakim svojim postupkom potvrđuje da je nesposobna da postoji

Poslanik i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković kazao je da se nikada ranije nije desilo da je sjednica Vlade Crne Gore...

PRVI PUT U ISTORIJI CRNE GORE Sjednica Vlade otkazana zbog nedostatka kvoruma!

Sjednica Vlade Crne Gore nije danas održana zbog nedostatka kvoruma. Ovo je prvi put od uvođenja višestranačja da sjednica Vlade Crne Gore bude odložena zbog...

Uljarević: Izvještaj EK najgori ikada, Vlada neće izvesti mandat do kraja

Gošća današnje Dugačije radio veze, direktorica CGO-a, Daliborka Uljarević, govoreći o Izvještaju o napretku Crne Gore u evropskim integracijama ocjenjuje da je najlošiji koji...

Bogdanović: Svaki novi dan rada ove Vlade znači dodatno propadanje za Crnu Goru

Svaki novi dan rada ove Vlade znači dodatno propadanje za Crnu Goru u svakom pogledu. Jedina ideja koju su smislili je rekonstrukcija Vlade u...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve