Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada u četvrtak usvaja agrobudžet, bez dodatne pomoći za mljekare

Cimbaljević kaže i da agrobudžetom, na koji se čeka sedam mjeseci, neće biti ispunjen zahtjev poljoprivrednika koji traže pet, umjesto dva centa po litru obrađenog mlijeka, jer bi takva odluka bila veliko opterećenje za državnu kasu

Vlada Crne Gore trebalo bi u četvrtak na redovnoj sjednici da usvoji agrobudžet, dok bi njegova primjena počela naredne sedmice, nakon objave u Službenom listu, kazao je Gradskom radiju generalni direktor u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Miroslav Cimbaljević.

Farmeri, prema riječima Cimbaljevića, prve javne pozive mogu očekivati tokom narednih deset dana. Cimbaljević kaže i da agrobudžetom, na koji se čeka sedam mjeseci, neće biti ispunjen zahtjev poljoprivrednika koji traže pet, umjesto dva centa po litru obrađenog mlijeka, jer bi takva odluka bila veliko opterećenje za državnu kasu.

“Razumijemo potrebu poljoprivrednih proizvođača, ali finansijska analiza pokazuje da su to nemala sredstva. I jedan cent više po litru mlijeka predstavlja opterećenje na budžet. Pet centi bilo bi 250 hiljada eura na mjesečnom nivou, što bi godišnje iznosilo tri miliona eura. Moramo uzeti u obzir da i ostali poljoprivredni proizvođači u stočarskom sektoru traže pomoć, zbog čega bi ukupno izdvajanje iznosilo pet miliona. Nijesam siguran da možemo u toj mjeri pomoći poljoprivrednim proizvođačima”, objasnio je Cimbaljević.

Ipak, obećava da će Vlada uskoro omogućiti farmerima povraćaj akcize na gorivo koje će ponovo poskupiti. Na taj način, poljoprivrednicima bi na litar eurodizela bila vraćena 44, a litar benzina 54 centa.

Crnogorski farmeri su, gostujući u emisiji Gradskog radija “Znam da znaš”, ocijenili da je politika sadašnje vlasti nastavak ponašanja prethodne. Poljoprivrednik Časlav Vukčević poručuje da bi podrška od dva miliona eura bila dovoljna do stabilizacije tržišta, jer će u suprotnom doći do gašenja farmi.

“I mi smo ljudi i zaslužujemo da neko izađe iz Vlade, kada se pojavimo. Da nam, makar, kažu da nam neće dati ništa. Da li im nije odgovarao naš “dress code” ili što smo došli traktorima, a ne mercedesima. Oni koji sjede u Vladi bili su gosti mnogih stočara i poljoprivrednika tokom predizborne kampanje i primili smo ih kao ljude”, naglasio je Vukčević.

Farmeri podsjećaju da od februara upozoravaju Vladu na potencijalne probleme, te da će nastaviti sa protestima o kojima će javnost blagovoremeno obavijestiti. Poljoprivrednik Boško Miličić poručuje da će biti na svakom protestu, dok bude imao ijedno grlo stoke.

“Neću dozvoliti da neko neznanjem ili nečim drugim uništi ono što sam stvarao 15 godina. Nama ne treba socijala, već pomoć koja će trajati dok ne opanu cijene koncentrata. Poljoprivrednici doprinose budžetu osam do devet odsto”, naveo je Miličić.

U Ministarstvu mole farmere za razumijevanje i strpljenje jer, kako kažu, slična situacija je i u regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve