Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada tvrdi: Konjević omogućio enormnu zaradu kladionicama, a najviše svom kumu

Vlasnici kladionica, kazina, ali i ugostiteljskih objekata u kojima su se ove aktivnosti mogle obavljati, ali i oni koji su u sjenci stajali iza ovih poslova, za svoje bogaćenje imaju razloga da se zahvale najviše tadašnjem ministru finansija Rašku Konjeviću

U cilju informisanja javnosti, Vlada Crne Gore u obavezi je da reaguje na navode koje prethodnih dana uporno pokušava da plasira poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, navodi se u saopštenju.

Ostatak saopštenje Vlade Crne Gore prenosimo u cjelosti

Naime, Konjević je, kao ministar finansija u tehničkoj Vladi Mila Đukanovića, nakon imenovanja, izmjenio Pravilnik o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara koji je donio njegov prethodnik, tadašnji ministar finansija Radoje Žugić. Naime, Radoje Žugić, kao ministar finansija, Pravilnik iz 2005. godine je dopunio donošenjem Pravilnika o dopunima Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara (“Službeni list Crne Gore” broj 17/2013 od 5.4.2013. godine) na način što se u članu 6 nakon stava 2 dodaje novi stav koji glasi: ”Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama ili za to posebno uređenim prostorijama koje ne mogu biti površine manje od 3m2”, čime je otvorio prostor za malverzacije i bogaćenje koje je uslijedilo.

Nakon ovoga, Raško Konjević, kao ministar finansija, u avgustu 2016. godine donosi Pravilnik o izmjenama i dopunama ovog Pravilnika i tim podzakonskim aktom priređivačima igara na sreću omogućava, protivzakonito, više prava i prostora za zaradu nego što im je davao Zakon o igrama na sreću.

Naime, on Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara objavljenim u “Službenom listu Crne Gore” broj 50/2016 od 3.8.2016. godine, koji je stupio na snagu 11.08.2016. godine, član 6 stav 3 mijenja, na način što novi glasi: “Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama, prostorima kazina, automat kluba i u ugostiteljskim objektima, u skladu sa zakonom.”

Da je sve urađeno u skladu sa zakonom, kao što je mislio, tada ministar finansija, Raško Konjević, nije zaključio Ustavni sud, koji je svojom Odlukom, objavljenom u “Službenom listu Crne Gore” broj 24/2017 od 10.4.2017. godine, ukinuo odredbu člana 6 stav 3 Konjevićevog Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara u dijelu koji glasi “i u ugostiteljskim objektima”, a ova odredba je prestala da važi danom objavljivaja Odluke Ustavnog suda.

Vlasnici kladionica, kazina, ali i ugostiteljskih objekata u kojima su se ove aktivnosti mogle obavljati, ali i oni koji su u sjenci stajali iza ovih poslova, za svoje bogaćenje imaju razloga da se zahvale najviše tadašnjem ministru finansija Rašku Konjeviću.

Cifre koje govore o njihovim stečenim prihodima su neumoljive, one se nalaze u zvaničnim finansijskim izvještajima i pokazuju da je Konjević jedini ministar finansija kom kladioničari treba da “podignu spomenik”, a imaju novca i za velelepno zdanje. Vlasnik lanca kladionica firme “Vezuv”, koja ima lanac kladionica pod imenom “Volcano”, i Raško Konjević su kumovi, a upravo u toj činjenici nalazi se razlog interesovanja nekadašnjeg ministra finansija za izmjene navedenog Pravilnika i rad kazina, ali i kockanje u ugostiteljskim objektima, koje je lično uveo, o čemu se i u medijima ovih dana govorilo. Takođe, postoje indicije koje ukazuju na to da je Konjević imao i najličniji interes za izmjenu Pravilnika, svoj vlasnički udio u lancu “Volcano”.

Šta je lanac kladionica “Volcano” dobio od kuma Raška? Godine 2015, zvanični izvještaji kažu da je “Volcano” imao dobit od 1.479.000,00 eura. Već 2016. godine, kum/ministar Konjević donosi Pravilnik i dobit “Volcana” za 2016. raste na 2.397.000,00 eura. Dakle, nakon donošenja Pravilnika “Volcano”, za manje od pola godine važenja novog Pravilnika (koji se primjenjivao od 11.8.2016.godine), zarađuje skoro 1.000.000,00 eura više nego do tada.

Pravilnik je oboren na Ustavnom sudu naredne 2017. godine, ali i u toj godini i dalje ima prostora za zaradu, pa “Volcano” bilježi rast prihoda – i to na 3.257.000,00 eura. U godinama na koje se proteže Pravilnik Raška Konjevića, “Volcano” premašuje dotadašnju zaradu od million eura pa naviše.

Isti lanac u istom, za njih zlatnom periodu, povećava i broj kladionica. Godine 2015. prije Konjevićevog pravilnika “Volcano” ima 113 objekata. Konjević, njegov Pravilnik i godine na koje se proteže Pravilnik, “Volcanu” donose drastično povećanje broja objekata.

Godine 2016. povećavaju broj objekata za 26, pa te godine imaju ukupno 139 objekata. Sledeće 2017. godine već imaju 179 objekata, što je 66 kladionica više nego prije Konjevićevog ministrovanja.

Da sumiramo – vođenjem Pravilnika, bivši ministar Konjević, sebi bliskoj kladioničarskoj firmi, omogućava:

* Rast prihoda 90%

* Rast neto dobiti za 150%

* 2016. Skoro million eura veća zarada

* 2017. Preko million eura veća zarada

* 2016. 36 više kladionica u lancu

* 2017. 66 više kladionica u lancu

Takođe, prethodna Vlada je i nakon Odluke Ustavnog suda, odbila da postupi po istoj i omogućila nesmetan rad “Volcano”, čiji je rad i bogaćenje na gore opisan način nastavljen sve do isteka ugovora.

Ono što mora biti jasno svim koji su u vrijeme mandata prethodnog režima koristili položaj javnog funkcionera za nezakonite radnje i omogućavanje bliskim ljudima, ili lično sebi, ostvarivanje velike dobiti, da će sve sumnje u nezakonite radnje biti ispitane pred za to nadležnim instutucijama, a da će sve što je takvim radnjama naplaćeno biti državi plaćeno. Politički ceh takvih djelovanja najličnije će morati da osjete oni koji su u njima učestvovali.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SLOBO
10.08.2021-10:47 10:47

HAHAHAH,Nemati nidje nista protiv Raška pa ste se ufatili necega sto je na nivo predhodne vlasti,ne moze jedan covjek donosit odluke to i vi znate nego nemate nista protiv Raška pa crkoste.A vaš rad ce ostat upisan kao najgori u istoriji Crne Gore .Poslije vas bi trebalo uves u obrazovanje da se izucava kako ne treba vodit jednu ekonomiju.