Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Glasaćemo sjutra o kolektivnom ugovoru ako niko ne povuče potpis

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović ističe da ukoliko OKU ne bude potpisan to nije odgovornost Vlade.

Ukoliko potpisi ostanu kao do sada, Vlada će do sjutra do kraja radnog dana glasati o Opštem koletivnom ugovoru, kazao je kontroverzni premijer Dritan Abazović na današnjoj sjednici Vlade.

“Prije nekih mjesec ili više imali smo dogovor na Socijalnom savjetu i potpis sve tri strane da im je Opšti kolektivni ugovor prihvatljiv. Nakon toga se pojavilo, tipično za Crnu Goru, da im nije prihvatljiv. Imali smo nakon toga sastanke sa sindikatima da iznađemo rješnje. Ako je dogovor postojao onda je to to. Ja imam najave dok traje ova sjednica da bi moglo da dođe do povlačenja jednog od tri potpisa. Što se tiče Vlade sačekaćemo do kraja radnog dana, ajde sjutra je petak, sačekaćmo do sjutra, ako niko ne povuče popust glasaćemo elektronski s obzirom da kolektivni ugovor završava 1.januara. Ukoliko potpisi ostanu kao do sada, Vlada će do sjutra do kraja radnog dana glasati o Opštem koletivnom ugovoru. Ako je bilo koja strana odlučila da odustane samo neka nas o tome obavijetsi- Nastavićemo sa aktuelnim kolektivbnim ugovorom, možda na dva ili tri mjeseca”, istakao je Abazović.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović ističe da ukoliko OKU ne bude potpisan to nije odgovornost Vlade.

Pošto važeći OKU ističe sa ovom godinom, radnici bi ostali bez ikakvih prava. Predstavnici Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata zbog toga su apelovali u dopisu predsjednici Skupštine i naveli da su zatečeni saznanjem da Vlada na sjednici u četvrtak nije razmatrala tekst novog opšteg kolektivnog ugovora

Ministar Admir Adrović je kazao još prije mjesec da je prijedlog OKU, nakon što je usvojen na Socijalnom savjetu, proslijeđen na mišljenje nadležnoj direkciji.

Pregovore je dodatno usporavao rad nedjeljom i kako će biti plaćen. Međutim, socijalni partneri koji čine Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata sa jedne strane i poslodavci i Vlada sa druge strane postigli su kompromis i dogovorili su da dnevnica za rad nedjeljom bude uvećana za 80 odsto. Ovim je definisan rad nedjeljom svih zaposlenih, osim onih koji su raspoređeni na radna mjesta čija priroda posla zahtijeva neprekidan rad (u turnusima).

Socijalni dijalog, odnosno pregovori o ključnim pitanjima između sindikata, poslodavaca i Vlade potpuno su “zamrli“ od 2020. godine i obnovljeni su prije tri mjeseca, kad su počeli pregovori o opštem kolektivnom ugovoru, koji je najvažniji dokument za zaposlene.

Aktuelni opšti kolektivni ugovor potpisan 2014. godine trebalo je da važi dvije godine, ukoliko neka od potpisnica ne zatraži izmjene. Međutim, umjesto da ovaj dokument prati izmjene Zakona o radu, on je neprekidno produžavan u istom obliku. Krajem 2020. godine je izmijenjen Zakon o radu u dijelu koji se odnosi na produžetak propisanog roka za donošenje novog opšteg kolektivnog ugovora zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa i ovaj je akt produžen ponovo ali na godinu, odnosno važio je do 31. decembra 2021. godine. Potom ga je parlament produžio do kraja ove godine da bi se poštovala propisana prava zaposlenih.

Oba sindikata su krajem prošle godine optužila Uniju poslodavaca da opstruira dogovor o zaključenju novog opšteg kolektivnog ugovora iako su sve bili dogovorili još u julu te godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve