Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada predložila Radović za generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju

Vlada Crne Gore predložiće Irenu Radović, izvršnu direktoricu IRF-a, za novu generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju

Vlada Crne Gore predložiće Irenu Radović, izvršnu direktoricu IRF-a, za novu generalnu sekretarku Savjeta za regionalnu saradnju. Kako se dodaje u dokumentima Vlade, Igor Lukšić nije dobio podršku za obavljanje ove funkcije.

“Na Samitu učesnica SEECP u okviru slovenačkog predsjedavanja na Brdu kod Kranja 24. aprila 2018. godine, donijeta je odluka o konsekutivnim mandatima generalnog sekretara RCC: za albansku kandidatkinju Majlindu Bregu u periodu 2019-2021. i tadašnjeg crnogorskog predstavnika Igora Lukšića u periodu 2022-2024. Igor Lukšić nije dobio podršku nove Vlade za obavljanje ove funkcije, zbog čega je 9. marta raspisan novi konkurs za mjesto generalnog sekretara RCC za period 2022-2024, sa rokom za dostavljanje kandidatura do 9. aprila – navedeno je u Informaciji o prijedlogu za kandidaturu Irene Radović za poziciju generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) za period 2022-2024. godine”, navodi se u odluci Vlade.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) osnovan je 27. februara 2008. godine odlukom članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i Evropske unije o transformaciji Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu, tadašnje inicijative EU za prevenciju konflikata i izgradnju povjerenja u ovom regionu, u mehanizam „regionalnog vlasništva”.

Djeluje kao operativno tijelo SEECP, sa osnovnim ciljem promocije i jačanja regionalne saradnje u JIE i pružanja podrške zemljama na putu evropske i evroatlantske integracije. RCC ima 46 učesnika: zemlje članice SEECP1 , Evropska komisija, države donatori, međunarodne organizacije i međunarodne finansijske institucije2 . Sekretarijat RCC se nalazi u Sarajevu, a Kancelarija RCC za vezu u Briselu.

“RCC djeluje u okviru pet glavnih oblasti zajedničke saradnje: konkurentnost, razvoj ljudskog kapitala, digitalnu transformaciju, pravosuđe i unutrašnje poslove i zaštitu životne sredine, dok se među najznačajnijim aktivnostima koje sprovodi izdvajaju: izrada Strategije JIE 2030, implementacija Višegodišnjeg multinacionalnog akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA), Zajedničko regionalno tržište i Zelena agenda za Zapadni Balkan”, navodi se u dokumnetima Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Supersonic
08.04.2021-18:01 18:01

Rocenova Ljubavnica i Britaski spijun, jedine kvalifikacije doticne.