Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Vlada pokreće program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije

Evropska banka za obnovu i razvoj pružiće, kako su kazali, tehničku podršku Ministarstvu za kapitalne investicije Crne Gore da implementira program za uvođenje aukcija

Crna Gora planira da aukcijama za obnovljive izvore energije, koje će privući privatne investicije u ovaj sektor, poveća učešće obnovljivih izvora u svom energetskom miksu, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Evropska banka za obnovu i razvoj pružiće, kako su kazali, tehničku podršku Ministarstvu za kapitalne investicije Crne Gore da implementira program za uvođenje aukcija.

“Ova tehnička podrška finansirana je bespovratnim sredstvima EBRD-a, Saveznog ministarstva finansija Austrije putem „Partnerstva sa visokim uticajem na klimatske akcije“ (HIPCA) i Italije putem „Centralnoevropske inicijative“ (CEI). Cilj programa je da se Crnoj Gori pomogne da poveća korišćenje čiste energije i izgradi održivi i diversifikovani energetski sektor stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja za privatne investicije. Crna Gora, koja ima snažan potencijal energije vjetra i sunca, moći će tako da koristi ove resurse po konkurentnim cijenama”, istakli su u saopštenju.

Program će, pojasnili su iz EBRD-a, prvo pružiti podršku vlastima da razviju sveobuhvatni pravni okvir u vidu novog zakona o obnovljivim izvorima energije, koji će postaviti temelje za ubrzanje rasta udjela obnovljivih izvora energije. Potom će se, dodaju, raditi na pripremi i sprovođenju konkurentnih javnih nabavki za dodjelu tržišne podrške proizvođačima obnovljive električne energije.

Remon Zakaria, direktor EBRD-a u Crnoj Gori, je danas rekao da im je “veliko zadovoljstvo što podržavamo Crnu Goru da uvede najbolje međunarodne standarde koji će omogućiti da se povećaju investicije u obnovljivu energiju”.

“Reformom energetskog sektora, Crna Gora će moći da na dobar način iskoristi svoje bogate izvore obnovljive energije, uz pozitivan doprinos životnoj sredini i privredi”, kazao je on.

„S obzirom da naša država raspolaže značajnim potencijalima obnovljivih izvora energije, kao što su hidropotencijal, potencijal vjetra, solarna energija i biomasa, naš prioritet je bio i ostaje proizvodnja obnovljive, odnosno čiste energije. Mi želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti. Crna Gora će i dalje, u skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve” istakao je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

On je izrazio zahvalnost za finansijsku i tehničku podršku evropskih partnera uz uvjerenje da će buduća saradnja na ovom projektu biti uspješna i da će doprinijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva.

“Veći dio električne energije u Crnoj Gori proizvodi se u termoelektrani Pljevlja i hidroelektranama Perućica i Piva. Konkurentni procesi nabavke za obnovljive izvore energije će omogućiti Crnoj Gori da poveća svoj udio u solarnim projektima i projektima vjetra i da smanji zavisnost od uglja”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Pored koristi za životnu sredinu, povećanje investicija u obnovljive izvore energije moglo bi, ocjenjuju, potencijalno pomoći državi da diverzifikuje svoju ekonomiju, koja se trenutno u velikoj mjeri oslanja na turizam.

“Postojeći podvodni kabl za struju koji povezuje Crnu Goru sa Italijom, kao i druge interkonekcije sa susjednim zemljama, mogli bi pomoći da se zemlja pozicionira kao izvoznik čiste energije. EBRD podržava Crnu Goru u razvoju održivog i diversifikovanog energetskog sektora kroz politički dijalog, tehničku pomoć i ulaganja. EBRD je do danas uložila više od 700 miliona eura u projekte u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve