Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada platila avione To Montenegra 21 milion, a kompanija sada traži povraćaj PDV-a

''Sve informacije o povraćaju PDV-a i eventualnom iznosu možete dobiti od Uprave prihoda i carina'', kratko je juče rečeno Pobjedi u To Montenegru.

ToMontenegro tražio je od Uprave prihoda i carina povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali u državnoj aviokompaniji, kao ni u instituciji na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, Pobjedi juče nijesu željeli da saopšte koliki je iznos povraćaja tražen, za koji period, kao ni po kojemosnovu.

“Sve informacije o povraćaju PDV-a i eventualnom iznosu možete dobiti od Uprave prihoda i carina”, kratko je juče rečeno Pobjedi u To Montenegru.

U Upravi prihoda potvrdili su saznanja Pobjede o traženom povraćaju PDV-a, navodeći da će u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi ima li osnova za to.

“Poreski obveznik ToMontenegro obratio se Upravi prihoda i carina zahtjevom za povraćaj PDV kredita, shodno Zakonu o PDV-u, te će se u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi osnovanost istog, u skladu sa propisanom procedurom za postupanje po zahtjevima za povraćaj PDV kredita”, kazali su u Upravi koja je, kao i ToMontenegro, izbjegla da dostavi konkretne detalje o iznosu povraćaja PDV-a, zbog čega smo im uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama.

Zakonom o PDV-u, član 50, propisano je da ako je izlazni porez u poreskom periodu manji od iznosa ulaznog poreza, razlika se priznaje obvezniku kao poreski kredit za naredni period.

Stavom tri istog člana Zakona o PDV-u predviđeno je da se, ukoliko je poreskom obvezniku istekao rok za plaćanje drugih poreza, razlika po osnovu PDV-a umanjuje za iznos poreskog duga, vraća u roku od 60 dana od podnošenja prijave za obračun PDV-a.

Na pozive Pobjede juče nije odgovarao Damjanović. On je u intervjuu koji je u junu dao Pobjedi saopštio da bi Vlada trebalo da sagleda poresku i carinsku politiku prema ToMontenegru, jer je postojeća stopa PDV-a od 21 odsto destimulativna i otežava rad avio-kompanije.

“Ne vidim zašto se ne bi razmišljalo o smanjenju stope na sedam odsto kao kod luksuznih hotela, jer je ta kompanijau funkciji punjenjatih hotela”, rekao je tada Damjanović.

Na pitanje Pobjede je li i šta urađeno povodom smanjenja stope PDV-a ToMontenegru u međuvremenu, u Upravi prihoda su odgovorili da to treba da razmotri Ministarstvo finansija, u čijoj je nadležnosti kreiranje poreske politike.

“Imajući u vidu da su stope PDV-a propisane Zakonom o porezu na dodatu vrijednost i podzakonskim aktima, to će ovo pitanje biti razmotreno od strane Ministarstva finansija koje je zaduženo za kreiranje poreske politike i donošenje poreske regulative za čiju primjenu je zadužena Uprava prihoda i carina”, naveli su u Upravi, opet izbjegavajući direktan odgovor.

Iz ToMontenegra su ranije kazali da će godinu završiti u minusu, koji je na kraju drugog kvartala iznosio 1,46 miliona eura.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve