Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

Vlada platila avione To Montenegra 21 milion, a kompanija sada traži povraćaj PDV-a

''Sve informacije o povraćaju PDV-a i eventualnom iznosu možete dobiti od Uprave prihoda i carina'', kratko je juče rečeno Pobjedi u To Montenegru.

ToMontenegro tražio je od Uprave prihoda i carina povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali u državnoj aviokompaniji, kao ni u instituciji na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, Pobjedi juče nijesu željeli da saopšte koliki je iznos povraćaja tražen, za koji period, kao ni po kojemosnovu.

“Sve informacije o povraćaju PDV-a i eventualnom iznosu možete dobiti od Uprave prihoda i carina”, kratko je juče rečeno Pobjedi u To Montenegru.

U Upravi prihoda potvrdili su saznanja Pobjede o traženom povraćaju PDV-a, navodeći da će u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi ima li osnova za to.

“Poreski obveznik ToMontenegro obratio se Upravi prihoda i carina zahtjevom za povraćaj PDV kredita, shodno Zakonu o PDV-u, te će se u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi osnovanost istog, u skladu sa propisanom procedurom za postupanje po zahtjevima za povraćaj PDV kredita”, kazali su u Upravi koja je, kao i ToMontenegro, izbjegla da dostavi konkretne detalje o iznosu povraćaja PDV-a, zbog čega smo im uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama.

Zakonom o PDV-u, član 50, propisano je da ako je izlazni porez u poreskom periodu manji od iznosa ulaznog poreza, razlika se priznaje obvezniku kao poreski kredit za naredni period.

Stavom tri istog člana Zakona o PDV-u predviđeno je da se, ukoliko je poreskom obvezniku istekao rok za plaćanje drugih poreza, razlika po osnovu PDV-a umanjuje za iznos poreskog duga, vraća u roku od 60 dana od podnošenja prijave za obračun PDV-a.

Na pozive Pobjede juče nije odgovarao Damjanović. On je u intervjuu koji je u junu dao Pobjedi saopštio da bi Vlada trebalo da sagleda poresku i carinsku politiku prema ToMontenegru, jer je postojeća stopa PDV-a od 21 odsto destimulativna i otežava rad avio-kompanije.

“Ne vidim zašto se ne bi razmišljalo o smanjenju stope na sedam odsto kao kod luksuznih hotela, jer je ta kompanijau funkciji punjenjatih hotela”, rekao je tada Damjanović.

Na pitanje Pobjede je li i šta urađeno povodom smanjenja stope PDV-a ToMontenegru u međuvremenu, u Upravi prihoda su odgovorili da to treba da razmotri Ministarstvo finansija, u čijoj je nadležnosti kreiranje poreske politike.

“Imajući u vidu da su stope PDV-a propisane Zakonom o porezu na dodatu vrijednost i podzakonskim aktima, to će ovo pitanje biti razmotreno od strane Ministarstva finansija koje je zaduženo za kreiranje poreske politike i donošenje poreske regulative za čiju primjenu je zadužena Uprava prihoda i carina”, naveli su u Upravi, opet izbjegavajući direktan odgovor.

Iz ToMontenegra su ranije kazali da će godinu završiti u minusu, koji je na kraju drugog kvartala iznosio 1,46 miliona eura.

IzvorPobjeda

Najnovije

U Kliničkom centru životno ugroženo 53 pacijenta

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 119 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, životno je ugroženo 53 pacijenta.

Aleksandar Damjanović više nije član BOK-a, imenovana Milena Petričević

Pored toga što Vlada Crne Gore nije produžila mandat Aleksandru Damjanoviću, koji je Upravom prihoda i carina rukovodio šest mjeseci, funkcioner Socijalističke narodne partije razriješen je...

Mugoša: Ministarstvo najavljuje izmjenu zakona koju treba da usvoji Vlada koja kuburi sa kvorumom,...

Od početka rada aktuelne Vlade cijene svih vrsta goriva (bezolovni i dizel) porasle su 35 centi po litru i za četiri centa su niže...

Resor Tamare Srzentić: AEM da preduzme aktivnosti povodom sadržaja u Dnevniku Gradske TV

Zadatak Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija nije da utvrđuje sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara, zbog čega smo apelovali na...

Andrijevčani obili kiosk: Optuženi da su ukrali lokum, čokoladu, dezodorans, rakiju, pivo, sokove, puding…

Osnovni sud u Beranama potvrdio je optužnicu protiv N.Ć. i M.A., oba iz Andrijevice, zbog obijanja kioska i krađe stvari vrijednih 467 eura. Prema navodima optužnice, krađa...

Najčitanije

Povezano

Čin dobre volje košta ToMontenegro hiljadu eura dnevno

ToMontenegro platio je 4.000 eura za četvorodnevno korišćenje hangara Vektre aviation u stečaju prošle sedmice, kazao je Pobjedi stečajni upravnik Miomir Radifković. On je naveo da...

Povraćaj PDV-a ToMontenegru proglašen poreskom tajnom

Uprava prihoda i carina odbila je da Pobjedi dostavi podatke o povraćaju PDV-a koji je tražio ToMontenegro, pozivajući se na institut poreske tajne propisan...

Konjević: Zdravkova Verica Maraš, ipak su se desile promjene

Zdravkova Verica Maraš. Ipak su se desile promjene - tako je lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević prokomentarisao to što izvršni direktor kompanije ToMontenegro Predrag...

Plata Todorovića 4.400, u slučaju raskida ugovora dobija više od 100.000 eura

Izvršni direktor kompanije ToMontenegro Predrag Todorović prima platu od 4.400 eura i naknadu za zakup stana do 1.000 eura. To se navodi u odluci Odbora...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve