Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada osniva firmu koja će rušiti nelegalne objekte

Vladinom odlukom je predviđeno da se osniva jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću sa sjedištem u Danilovgradu

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju i donijela odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Zaštita prostora Crne Gore, sa glavnim zadatkom sprovođenja administrativnog rješenja izvršenja o rušenju, uklanjanju vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, saopštio je Aleksandar Dajković, Generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove. On je naglasio da troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta.

Vladinom odlukom je predviđeno da se osniva jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću sa sjedištem u Danilovgradu.

“Utvrđena je djelatnost društva, finansiranje, ovlašćenje Vlade Crne Gore kao osnivača društva, organi društva, njegova nadležnost, rok za donošenje statuta, imenovanje odbora direktora i izvršnog direktora. Ovo društvo će posjedovati svu potrebnu mehanizaciju i opremu za sporovođenje administrativnih rješenja o rušenju, a imajući u vidu da postoji značajan broj donešenih rješenja o rušenju Urbanističko građevinske inspekcije kao i potrebu efikasnog sprovođenja izvršenja ovih rješenja. Za osnivanje drštva Vlada je odobrila preusmjerenje sredstava u iznosu od 1.400.000 eura” i to: 10.000 eura kao osnivački novčani kapital i iznos od 1.390.000 eura, za obavljanje djelatnosti, pojasnio je Dajković i naglasio da je planirano da firma počne da radi u junu ove godine.

Prema riječima Dajkovića, osnivanje DOO Zaštita prostora Crne Gore uticaće na smanjenje troškova izvršenja u odnosu na trenutno stanje i ostvarivanje većeg broja izvršenja sa odobrenim sredstvima.

On je ukazao na evidentnu potrebu stalne i brze dostupnosti izvršne službe postupajućim inspektorima za izvršenje rješenja, te saopštio da društvo može da vrši i poslove za potrebe zaštite prostora, posebno u slučajevima elementarnih nepogoda, vanrednih situacija u smislu pojave klizišta, nestabilnosti terena, bujičnih nanosa, odrona, kao i u slučaju pojave zemljotresa.

Osim toga, kako je naveo Dajković, Društvo može da obavlja i poslove za potrebe inspekcija djeluju u sastavu Uprave za inspekcijske poslove, ekološke inspekcije, inspekcije za stanovanje, inspekcije za vode, inspekcije za željeznički saobraćaj, inspekcije za drumski saobraćaj i inspekcije za državne puteve, za potrebe Nacionalnih parkova Crne Gore, organa lokalne uprave, Regionalnog vodovoda i sl.

Dajković je napomenuo da troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta, što znači da će se naplatom troškova rušenja povratiti utrošena sredstva u budžet Crne Gore, a visina sredstava zavisiće od broja izvršenja rješenja o rušenju i efikasnosti naplate tih troškova od bespravnih graditelja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve