Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada opredijeljena da umanji negativan efekat inflacije na privredu i životni standard građana

Fokus daljeg rada dvije institucije, kako je saopšteno na sastanku, je definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac i obuhvatiti mjere koje se direktno odražavaju na rast, konkurentnost ali i zaštitu životne sredine

Ministar finansija Aleksandar Damjanović održao je završni sastanak sa Kristoferom Šeldonom, šefom Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i analitičarima te institucije, u okviru misije posvećene usaglašavanju partnerskog okvira za ugovaranje zajma zasnovanog na javnim politikama (DPL aranžman).

Fokus daljeg rada dvije institucije, kako je saopšteno na sastanku, je definisanje održivog makroekonomskog okvira i kreiranje programa reformi koji će imati snažan fiskalni oslonac i obuhvatiti mjere koje se direktno odražavaju na rast, konkurentnost ali i zaštitu životne sredine.

“Damjanović je iskazao spremnost da u punom kapacitetu odgovori na sve izazove koji reformski proces nameće, ostajući dosljedan opredjeljenju Vlade da uz očuvanje osnovnih poreskih stopa i zarada u javnom sektoru, kao i restriktivno i konzervativno planiranje prihodne strane, umanji negativan efekat inflacije na aktivnosti privrede i životni standard građana. On je ukazao da je svakako prepoznat prostor za jačanje prihodne strane budžeta prvenstveno kroz mjere poreske politike i širenje poreskog obuhvata, te da će racionalizacija potrošnje biti dovedena do optimalnog nivoa, kao i da će se još radikalnije raditi na suzbijanju sive ekonomije”, saopšteno je iz MF.

Šeldon je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Crnom Gorom, ocijenivši da je sastanak dobar nastavak razgovora započetih prilikom godišnjih sastanaka u Vašingtonu, dodavši da je tim Svjetske banke tu da pomogne Crnoj Gori da kreira dobru fiskalnu poziciju i lagodnije upravlja deficitom.

Takođe je, kaže se u saopštenju, prenio spremnost institucije koju predstavlja da pruži stručnu i tehničku podršku kako bi se DPL aranžman realizovao u što je moguće kraćem roku, posebno imajući u vidu da će se prava vrijednost pomenute operacije prepoznati kroz rangiranje Crne Gore na međunarodnim tržištima kapitala.

Predstavnici Svjetske banke takođe su konstatovali da je ovogodišnji makroekonomski okvir održiviji u odnosu na prethodne projekcije za ovu godinu usljed jače ekonomske aktivnosti i većih prihoda.

Tim Svjetske banke, predvođen Šeldonom održao je radni sastanak i sa rukovodstvom Uprave prihoda i carina, predvođenim v. d. direktorom, gospodinom Vladimirom Bulajićem, kojem je prisustvovao i Damjanović. Na sastanku je razmatrana implementacija Projekta reforme poreske administracije (RARP)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve