Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada odobrila godišnji plan IRF-a, privredi minimum 120 miliona eura kreditne podrške

U dokumentu se navodi da je IRF u periodu od 2017. do 2020. godine odobrio preko 620 miliona eura, a da je u prošloj godini plasirao više od 280 miliona eura sa fokusom na očuvanje likvidnosti privrede

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost na predloge godišnjeg plana rada i finansijskog plana Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za tekuću godinu. Prema planovima, IRF će u ovoj godini plasirati privredi najmanje 120 miliona eura, ali je neophodno da izvršna vlast sprovede dokapitalizaciju fonda.

“Time bi se ojačao kreditni potencijal i ublažili efekti primjene tri paketa mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa”, navodi se u dokumentu IRF-a.

Ocijenjeno je da je dokapitalizacija važna, jer se očekuje da 2021. bude godina oporavka privrede sa akcentom na očuvanje likvidnosti kroz podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

U dokumentu se navodi da je IRF u periodu od 2017. do 2020. godine odobrio preko 620 miliona eura, a da je u prošloj godini plasirao više od 280 miliona eura sa fokusom na očuvanje likvidnosti privrede.

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ranije je ocijenila je da je plan Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za ovu godinu, kojim je planirano da se privreda pomogne sa najmanje 120 miliona eura kroz dugoročne, srednjoročne i kratkoročne kredite, usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Usvojena je i informacija o izmjeni ugovora o finansiranju između IRF-a i Evropske investicione banke (EIB) kojima je predviđeno da se umanji kamatna stopa korisniku kredita za 100 bazičnih poena i da se produži ročnost kredita za još godinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve