Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada odlučna da sprovede model objedinjavanja Luke Bar i Port of Adria u vlasništvu države

Sagovornici su ocijenili da bi spajanje Luke Bar i ''Port of Adria'' rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović sastao se sa izvršnim direktorom “Port of Adria”, Sedatom Karom i Draganom Radević, članicom upravnog odbora “Port of Adria” sa kojima je razgovarao o trenutnom statusu i aktuelnom poslovanju ove kompanije. Govoreći o budućnosti luke, na sastanku su razmatrana optimalna rješenja za održivost poslovanja i upravljanje kompanijom.

“Današnji preliminarni razgovori bili su prilika da menadžment ove kompanije detaljnije upozna ministra finansija sa svim izazovima sa kojima su se susreli u dosadašnjem poslovanju, kako u pogledu dugih i komplikovanih administrativnih procedura, zatečenog stanja prilikom preuzimanja upravljanja koje je, između ostalog, podrazumijevalo neadekvatnu opremljenost, starosnu strukturu zaposlenih, te kompleksne radne odnose koji su rezultirali sudskim sporovima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar je upoznat i sa, kako to navode iz Port of Adria “problemom kršenja prava ekskluzivnosti koje je Port of Adria dato ugovorom o koncesiji, te nelojalnom konkurencijom zbog činjenice da određene kompanije obavljaju lučke aktivnosti bez koncesionih prava, pritom ne plaćaju koncesionu naknadu i van su bilo kakve kontrole nadležnih institucija”.

“Ministar je kazao da resor kojim rukovodi, kao i Vlada u cjelini prate problematiku u konkretnom slučaju i da su odlučni da kreiraju i sprovedu model objedinjavanja Luke Bar i “Port of Adria“ u vlasništvu države,, na način koji bi bio optimalan i za državu i za sadašnjeg većinskog vlasnika ,,Port of Adria””, navodi se u saopštenju.

U tom smislu, sagovornici su ocijenili da bi spajanje Luke Bar i “Port of Adria” rezultiralo većom efikasnošću poslovanja u jedinstvenom lučkom području.

“Takođe je i formalno iskazana zainteresovanost države za preuzimanjem vlasništva u “Port of Adria”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećaju, “Port of Adria” (nekadašnji Kontejnerski terminal i generalni tereti) u većinskom je vlasništvu kompanije Global Ports Holding od 2014. godine, koja posluje u 14 zemalja i upravlja sa 27 luka.

“Dogovoreno je da današnji, inicijalni razgovor, bude nastavljen u proširenom formatu koji bi podrazumijevao prisustvo predsjednika Vlade, kao i predsjednika odbora direktora “Port of Adria””, zaključuju iz Ministarstva finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve