Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada odlučila: Država dolazi do 70 odsto vlasništva EPCG

Crnogorska Vlada donijela je odluku o povećanju udjela u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine.

To je odlučeno juče, nakon što je Vlada, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljenog mišljenja većine članova, usvojila prijedlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedila ga Skupštini na razmatranje.

-Predlogom Ugovora predviđeno je da, umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 miliona eura za 7.826.438 akcija, država uplati 68,9 miliona eura za 17.252.885 akcija, i već tokom maja 2018. godine poveća vlasnički udio u Elektroprivredi Crne Gore EPCG sa 57,01 na 70,16 odsto umjesto na, inicijalno predviđenih 63 odsto. Na ovaj način, osim što se stiče dvotrećinsko vlasništvo i odgovarajuća akcionarsaka prava, država već u prvom koraku praktično vraća svoj vlasnički udio u EPCG na nivo prije djelimične privatizacije i dokapitalizacije iz 2009. godine-, navode u Vladi.

Preostale akcije biće, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCG kroz mehanizam sticanja sopstvenih akcija, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, i od strane države u naizmjeničnim tranšama.

Ugovor, takođe, predviđa mogućnost povratka na osnovni scenario isplate u slučaju da bilo koju od planiranih tranši sticanja sopstvenih akcija nije moguće realizovati.

-U poređenju sa osnovnom varijantom iz ugovora iz avgusta 2016. godine, novim ugovorom postiže se trostruko brža realizacija raskidne klauzule strateškog partnerstva, stvaraju se preduslovi za definisanje jasnih razvojnih i investicionih planova u nacionalnoj elektroprivredi, ali i ostvaruje značajna finansijska ušteda u iznosu od oko 20 miliona eura, odnosno osam odsto vijednosti inicijalno ugovorene put opcije. Novim ugovorom potvrđuje se odgovoran odnos države prema ugovorenim obavezama-, objašnjavaju u Vladi.

Podsjetimo da su se uslovi za najavljivano ubrzanje put opcije stekli nedavnim usvajanjem rebalansa budžeta kojim je 70 miliona eura namijenjeno za isplatu dvije rate prve i najvjerovatnije sedme za otkup akcija A2A iz Elektroprivrede. Na taj način bi, kako je nedavno i najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, bilo uvećano vlasništvo države u EPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve