Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada: Od IRF 20 miliona eura za kamate na kredit

Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore

Za mjeru „Subvencija kamate na kredit za likvidnost i obrtna sredstva“ predviđeno je obezbjeđenje kreditne linije kod Investiciono razvojnog fonda u iznosu do 20 miliona eura kreditnih linija, dok bi subvencija kamatne stope na odobrene kredite bila obezbijeđena iz tekuće budžetske rezerve, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

foto ilustracija

Vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Informaciju o mjerama namijenjenim sektoru turizma u okviru Trećeg paketa socio-ekonomskih mjera – kratkoročna mjera „Subvencija kamate na kreditne linije za likvidnost i obrtna sredstva“.

Podsjeća se da je usljed negativnih kretanja u turističkom sektoru, uzrokovanih pandemijom virusa COVID-19, Vlada usvojila Treći paket socio-ekonomskih mjera, u okviru kojih su kreirane kratkoročne i dugoročne mjere podrške turizmu.

U Informaciji se navodi da je za mjeru „Subvencija kamate na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka“ objavljen javni poziv 18. avgusta, po kojem je omogućeno zainteresovanim fizičkim licima, privrednim društvima i preduzetnicima da ostvare pravo na subvenciju kamate tokom grejs perioda, datog prilikom reprograma postojećih namjenskih kredita za turizam i ugostiteljstvo, koji su ostvareni kod poslovnih banaka i Investiciono razvojnog fonda.

“Javni poziv otvoren je do 31. decembra, a za realizaciju ove mjere Vlada je u septembru odobrila šest miliona eura”, navedeno je u Informaciji.

Tim povodom, Ministarstvo finansija je ukazalo da je do kraja godine potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od 100.000 eura koja su raspoloživa kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. Sredstva bi bila obezbijeđena uz subvenciju 80 odsto kamate, a najviše do tri odsto kamatne stope, tokom trajanja grejs perioda.

Usvojena je i Informacija o zaključivanju Okvirnog ugovora o kreditu između Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i Crne Gore, za projekat Podrške crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pogođenim COVID-OM 19, u iznosu od 40 miliona eura.

Administrativni odbor CEB-a je, u septembru 2020. godine, donio odluku o odobrenju Okvirnog ugovora o kreditu za projekat Podrške crnogorskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) pogođenim COVID-om 19 u iznosu od 40 miliona eura, sa rokom dospijeća od devet godina, koji uključuje i najviše dvije godine grejs perioda. Navedeni zajam moći će se povući kroz najmanje dvije tranše, od kojih prva ne može biti veća od 75 odsto iznosa zajma.

“Riječ je o prvoj tranši kredita, dok će druga tranša od 30 miliona eura biti odobrena naknadno, nakon što se sredstva iz prve tranše iskoriste. Okvirnim ugovorom o kreditu definisani su kriterijumi na osnovu kojih će, komercijalne banke, dodjeljivati sredstva prihvatljivim privrednim subjektima kao krajnjim korisnicima kreditnih sredstava. Riječ je o samostalnim mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP) uključujući i ona koji se bave zanatskim/preduzetničkim aktivnostima ili mala preduzeda u porodičnom vlasništvu”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Takođe, usvojena je Informacija o zahtjevu Crnogorskog vijeća za obezbjeđivanje prostora za rad. Crnogorsko vijeće obratilo se Vladi zahtjevom za obezbjeđivanje prostora za rad ove organizacije u Beogradu i Vrbasu.

Ocijenivši da se u okolnostima u kojima djeluje Crnogorsko vijeće, uz zadatak unapređenja statusa crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, značajnije aktivnosti mogu jedino realizavati uz obezbjeđivanje adekvatnog prostora za rad ove organizacije i okupljanje naše zajednice u ovoj zemlji, Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da preduzme sve potrebne pravne radnje kako bi ustupila na korišćenje Crnogorskom vijeću adekvatan prostor u Vrbasu u vlasništvu Crne Gore (adresa: Maršala Tita br.47).

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela rješenja o postavljenjima Ive Vuković za generalnu direktoricu Direktorata za ekonomsku i razvojnu politiku u Ministarstvu finansija i Bojane Bajić za generalnu direktoricu Direktorata za digitalizaciju i informacione sisteme u istom Ministarstvu.

Vlada je donijela rješenje o imenovanju Komisije za implementaciju i monitoring Programske linije za podsticaj direktnih investicija za 2020. godinu, kojom će predsjedavati Ljiljana Belada, predstavnica Ministarstvo ekonomije, a Komisija broji ukupno deset članova.

Donijeta su rješenja o razrješenju dužnosti državnih sekretara u Ministarstvu kulture Sandre Đurbuzović i Dražena Blažića, oboje na lični zahtjev.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve