Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada objavila preporuke za bezbjednu kupovinu preko interneta

Obavljajte kupovinu samo preko sajtova koji imaju validan SSL sertifikat

Vlada Crne Gore je na sajtu danas objavila preporuke za bezbjednu kupovinu preko interneta.

Da biste uživali u svim prednostima online kupovine, a zaštitili svoje lične podatke i novac, uputićemo vas u zlatna pravila kupovine preko interneta:

– Preporučujemo da dobro provjerite internet adresu na kojoj obavljate kupovinu i da ne vršite plaćanja na stranicama koje ste dobili putem linka ili društvenih mreža.

– Obavljajte kupovinu samo preko sajtova koji imaju validan SSL sertifikat. Prepoznaćete ga po zelenom katancu, a ispred adrese sajta u address bar-u će stajati https://.

– Ukoliko online prodavnica podržava plaćanje karticom proces će vas odvesti na stranicu banke gdje je potrebno unijeti neophodne podatke. Ukoliko stranica za plaćanje izgleda nepouzdano, najbolje bi bilo da odaberete plaćanje pouzećem.

– Prilikom plaćanja koristite dvofaktorsku autentifikaciju koja podrazumijeva potvrdu identiteta, kao na primjer slanje koda od strane banke na mobilnom telefonu prilikom plaćanja.

– Svaka online prodavnica mora imati istaknute podatke o firmi, broj telefona i jasno predstavljenu politiku o povraćaju proizvoda i novca.

– Podatke o kartici ne šaljite putem elektronske pošte, kao ni fotografiju prednje i zadnje strane platne kartice ili lične karte, jer je gotovo sigurno da se radi o pokušaju prevare.

– Obezbijedite jednu zasebnu platnu karticu za kupovinu preko interneta.

Preporučujemo dodatni oprez prilikom obavljanja kupovine preko interneta, a ukoliko smatrate da su vaši podaci zloupotrijebljeni možete prijaviti incident putem mail adrese [email protected] ili popunjavanjem formulara na internet stranici CIRT-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve