Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada objavila Nacrt zakona: Kazna do 20.000 eura zbog prodaje jakih alkoholnih pića na pijacama u rinfuznom stanju

Proizvođač koji, kako se navodi, proizvodi do 1.000 litara čistog alkohola na godišnjem nivou, u cilju stavljanja u promet, smatra se malim proizvođačem

Zabranjeno je na pijacama i drugim javnim površinama, kao i u ugostiteljskim objektima izlagati i prodavati jaka alkoholna pića u rinfuznom stanju, navodi se u Nacrtu Zakona o alkoholnim pićima koji je danas objavila Vlada Crne Gore.

Takođe, novčanom kaznom od 500 eura do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako, između ostalog, “izlaže i prodaje jaka alkoholna pića na pijacama i drugim javnim površinama, kao i u ugostiteljskim objektima u rinfuznom stanju”.

Proizvodnjom alkoholnih pića radi stavljanja u promet može se baviti privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je registrovan za obavljanje proizvodnje alkoholnih pića u Centralnom registru Privrednih subjekata i koji je upisan u Registar proizvođača alkoholnih pica, stoji u nacrtu.

Proizvođač koji, kako se navodi, proizvodi do 1.000 litara čistog alkohola na godišnjem nivou, u cilju stavljanja u promet, smatra se malim proizvođačem.

Poljoprivredni inspektor je obavezan da “oduzme alkoholna pića i destilate koja su stavljena u promet, ako prodavac nije proizvođač koji je upisan u Registar proizvođača jakih alkoholnih pića i ako se neovlašćeno bavi njihovim prometom, kao i oduzme prevozno sredstvo, odnosno sudove u kojima se prevozi, odnosno čuva alkoholno piće”.

“Zabrani proizvodnju jakog alkoholnog pića ako se u proizvodnji upotrebljava šećer, etil alkohol koji nije poljoprivrednog porijekla, druga sredstva i materije kojima se može povećati količina i mijenjati propisani prirodni sastojci jakog alkoholnog pića, oduzme sredstva i jaka alkoholna pića u čijoj proizvodnji su korišćena ta sredstva i materije”, navodi se, između ostalog, u Nacrtu Zakona o alkoholnim pićima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve