Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada ne razlikuje budžet od završnog računa

Državna revizorska institucija nema ustavno pravo da radi reviziju budžeta niti ga je ikada radila. DRI može da uradi reviziju završnog računa državnog budžeta, što je nešto sasvim drugo. Pomenutom konstatacijom Vlada ne razlikuje kategorijalne vrijednosti i temelji svoju odluku na nepostojećoj činjenici.

Piše: Nemanja Lacman

Vlada Crne Gore na posljednjoj sjednici je usvojila dokument kojim zvanično objašnjava zašto su se odlučili za privremeno finansiranje. I ne bi bilo ništa čudno da glavna odluka nije bazirana na nepostojećoj kategoriji.

Dokument je zvanično objavljen na sajtu Vlade sa detaljnim pojašnjenjima.

OBRAZLOŽENJE BEZ UPORIŠTA

Naime, u pomenutom dokumentu decidno je navedeno da je jedna od činjenica zašto će se preći na privremeno finansiranje ta što je Državna revizorska institucij a dala negativno mišljenje na budžet za 2019. godinu.

“Državna revizorska institucija ocijenila je da u budžetu za 2019. godinu potrošačke jedinice nijesu u svim materijalno značajnim aspektima uskladile poslovanje u Crnoj Gori, zbog čega je dato negativno mišljenje na taj budžet. Ukoliko bi ova Vlada Crne Gore predložila Zakon o budžetu koji se oslanja na ranije korišćenu metodologiju za pripremu budžeta i ova Vlada bi ponovila istu grešku”, objasnili su u Vladi.

Upravo ova konstatacija Vlade nema ama baš nikakvo uporište jer Državna revizorska institucija nema ustavno pravo da radi reviziju budžeta niti ga je ikada radila. DRI može da uradi reviziju završnog računa državnog budžeta, što je nešto sasvim drugo. Pomenutom konstatacijom Vlada ne razlikuje kategorijalne vrijednosti i temelji svoju odluku na nepostojećoj činjenici.

Takođe, u dokumentu je naznačeno da je Vlada donijela odluku da neće predložiti Zakon o budžetu za 2021. do kraja ove godine, već će preći na privremeno finansiranje u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Na sajtu Vlade, u formi dokumenta, nije objavljena pomenuta odluka, kao ni njeno obrazloženje.

ZAKON JASAN

Vlada je u dokumentu istakla da će do usvajanja budžeta za 2021. godinu isplate zarada uradi reviziju završnog računa državnog budžeta, što je nešto sasvim drugo rada, penzija i socijalnih i drugih davanja biti redovne.

“Servisiranja i svih drugih isplata koje su važne za građane i privredne subjekte biće redovna, navodi se u dokumentu.

Međutim, nigdje se ne navodi da li se privremeno finansiranje odnosi i na one potrošačke jedinice koje nijesu bile obuhvaćene budžetom za 2020. godine, a koje je nova Vlada formirala.

Član 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji normira privremeno finansiranje kroz mjesečno odobrenje jedne dvanaestine stvarnih izdataka ostvarenih u prethodnoj godini, moguće je primijeniti samo za one potrošačke jedinice koje su utvrđene u ovogodišnjem Zakonu o budžetu. Od 12 ministarstava nove Vlade, čak njih sedam nije bilo obuhvaćeno u Zakonu o budžetu za 2020. Nova Vlada je odlučila da neka ministarstva objedini, a neka nova napravi i za njih je, shodno zakonu, upitan način finansiranja od januara.

U prilog ovome ide i odluka Senata Državne revizorske institucije, koja je potvrdila da novac iz budžeta mogu dobiti samo one potrošačke jedinice koje se nalaze u ovogodišnjem Zakonu o budžetu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve