Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada nastavlja da razvija ruralna područja izgradnjom seoske infrastrukture

"U sklopu ovih aktivnosti, Vlada će, preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za razvoj ruralne infrastrukture u ovoj godini uložiti više od 5,5 miliona eura. Samo kroz projekat koji Vlada realizuje zajedno sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede IFAD i lokalnim zajednicama biće uloženo oko 3 miliona eura", navodi se u saopštenju

Vlada Crne Gore nastavlja i ove godine sa realizacijom Projekta razvoja ruralnih područja kroz koji će biti izgrađeni novi kilometri asfaltirani seoskih puteva, novi vodovodi i akumulacije i podržano jačanje malih poljoprivrednih gazdinstava, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“U sklopu ovih aktivnosti, Vlada će, preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, za razvoj ruralne infrastrukture u ovoj godini uložiti više od 5,5 miliona eura. Samo kroz projekat koji Vlada realizuje zajedno sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede IFAD i lokalnim zajednicama biće uloženo oko 3 miliona eura.

U cilju odabira i realizacije projekata koji će se u 2020. godini realizovati sa IFAD-om i lokalnim zajednicama, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas dva javna poziva. Projekti se realizuju u sedam crnogorskih opština – Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Petnjica, Žabljak i Šavnik.

U prethodne dvije godine u ovim opštinama izgrađeno je 55 dionica asfaltnih ruralnih puteva, ukupne dužine oko 39km i vrijednosti preko 2,6 miliona €. Realizovano je i 26 projekata u oblasti vodosnadbijevanja, ukupne vrijednosti skoro 1 mil. €. Procjenjuje se da preko 17. 000 korisnika ima direktnu korist od ovih investicija.

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju ruralnih područja kroz unaprjeđenje ruralne infrastrukture, ali i jačanje malih poljoprivrednih gazdinstava. Kako bi se ostvarili ovi ciljevi projekat je podijeljen na dvije komponente na koje se odnose danas objavljeni javni pozivi”, navodi se u saopštenju.

Poziv opštinama da zajedno sa mještanima kandiduju projekte

“Kroz Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku razvoju lokalne infrastrukture opštine, u konsultacijama sa mjesnim zajednicama i zainteresovanim stranama kandiduju predloge projekata za podršku.

Podržavaju se investicije u izradu putne infrastrukture (asfaltiranje seoskih puteva), investicije u vodosnabdijevanje, objekte za napajanje stoke i navodnjavanje usjeva, izradu rezervoara za tehničku vodu. Maksimalni iznosi investicija u snabdijevanje vodom ruralnih područja iznosi 100.000€ po jednom zahtjevu, dok maksimalni iznos investicija u lokalne puteve iznosi 200.000€ po jednom zahtjevu”, navedeno je u saopštenju.

Podrška jačanju malih gazdinstava

Drugi javni poziv – Javni poziv za dodjelu podrške razvoju lanca vrijednosti namijenjen je malim poljoprivrednim gazdinstvima koja ne ispunjavaju minimalne kriterijume za ostvarivanje podrške kroz Agrobudžet. Podrška se daje kako za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, tako i preradu.

Sektori prihvatljivi za podršku su proizvodnja maline i drugog bobičastog voće, sjemenskog krompira, mesa (ovčarstvo, kozarstvo i govedarstvo), kao i mlijeka i drugih mliječnih proizvoda (ovčarstvo, kozarstvo i govedarstvo).

“Uz podršku Ministarstva zainteresovani proizvođači, sa teritorije navedenih opština mogu, u dijelu primarne proizvodnje – nabaviti stoku, sjemenski i sadni materijal, namjensku opremu, materijale i mehanizaciju, riješiti pitanje vodosnabdijevanja i drugo. U dijelu obrade, prerade, proizvodnje, distribucije i plasmana, mogu se adaptirati/ rekonstruisati/ izgraditi objekti, nabaviti i montirati namjenska oprema za preradu hrane, za pakovanje, etiketiranje i skladištenje gotovih proizvoda, za čišćenje, prečišćavanje i ostale neophodne aktivnosti u objektu u cilju održavanja higijene, zatim mogu nabaviti specijalizovana vozila, a podržava se nabavka i korišćenih transportnih sredstava, ali isključivo od ovlašćenih prodavaca.

Podrška se opredjeljuje u vidu sufinansiranja troškova investicije, sa maksimalnom podrškom do 50 odsto prihvatljivog iznosa investicije za primarnu proizvodnju i 33,33 odsto iznosa prihvatljive investicije za preradu”, navodi se u saopštenju.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje projekata po osnovu objavljenih javnih poziva je 24. februar 2020. godine.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na javne pozive mogu se preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja www.mpr.gov.me, dok se dodatne informacije mogu dobiti putem telefona 067/472-222 i 067/700-531.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve